A klímaváltozás nem ismer határokat

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében, európai uniós támogatással valósítja meg az "Extension of the operational "Space Emergency System" towards monitoring of dangerous natural and man-made geo-processes in the HU-SK-RO-UA cross-border region" (GeoSES - Területi vészjelző rendszer a határmenti régióban) elnevezésű projektet, melynek keretében elkészítésre került a Felső-Tisza-vidék Klímastratégiája.

A dokumentumot 2022. november 16. napján tartott szakmai fórum keretében mutatta be dr. Vass Róbert, a GeoSES projekt egyik szakértője. Az eseményen az illetékes szakigazgatási szervek képviselőin túl részt vehettek a civil lakosság érdeklődő tagjai is, akik lehetőséget kaptak arra, hogy megfogalmazzák a klímastratégia dokumentumával kapcsolatos észrevételeiket, kérdéseiket.

A fórum vendégeit Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy a klímaváltozás már rég nem egy riogatásnak szánt megfoghatatlan figyelmeztetés, hanem egy valós veszély, amit 2022. nyarán, a bekövetkezett aszályos időszak során a saját bőrünkön is érezhettünk.

A Felső-Tisza-vidék Klímastratégiája c. dokumentum társadalmasított változata megtekinthető és letölthető a https://www.geoses.hu/klimastrategia/ weboldalról.

 

A dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült. Tartalma a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat kizárólagos felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját.

 

The Programme is co-financed by the European Union

 

Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine

ENI Cross-border Cooperation Programme 2014-2020

HUSKROUA/1702/8.1/0065 GeoSES

„Területi vészjelző rendszer a határmenti régióban”