EASYDOOR ROHU456

 

 

 

Sajtóközlemény

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Vezető Partnerként valósítja meg az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében végrehajtásra kerülő, ROHU456azonosítószámú, EASYDOOR “Hagyományaink és forrásaink rendszerszerű felfedezésének támogatása” (Easing Access to Systemic Discovery of Our Origins and Resources) című projektet.

A projekt célja, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár Megye természeti és kulturális örökségét interaktív és korszerű módon mutassa be, illetve összekösse a már meglévő turisztikai attrakciókat, és azok szinergiáit erősítse. A fejlesztések helyszínei meglévő vonzerők közelében találhatóak, így további programot adnak az adott térségbe érkező látogatóknak, növelve a vendégéjszakák számát. A fenntartható fejlesztése céljából egy egységes, koherens határon átnyúló turisztikai térség jön létre, a meglévő épített kulturális, történelmi és természeti örökségi értékekre alapozva.

Az együttműködésben részt vesz az SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft, a „Kölcsey” Televízió Műsorszolgáltató Nonprofit Kft., a Szatmár Megyei Tanács (Románia), valamint a Szatmár Megyei Múzeum (Románia), amelynek során a következő projektelemek valósulnak meg:

  • Egyházi örökségi helyszínek felújítása (15 db): Nagykálló, Kállósemjén, Kisvárda (2 helyszín), Gávavencsellő, Fényeslitke, Mátészalka, Ajak, Eperjeske, Tarpa, Nagyar, Székely, Nyírtass, Nyírbogát, Nyíribrony,
  • kulturális örökségi helyszín fejlesztése (1 db): Nyírbátor,
  • interaktív, tematikus kiállítások létrehozása és tartalomfejlesztése (3 db): Nyíregyháza (határmenti terület irodalma), Érpatak (paraszti életmód), Baktalórántháza (nemesi életmód),
  • határon átnyúló turisztikai vonzerő-hálózat kialakítása: átfogó, integrált turisztikai marketingterv elkészítése; applikáció és weboldal kialakítása, üzemeltetése és kapcsolódó tartalomfejlesztés; kaland kincskereső könyv és „kincses játékok” telepítése,
  • természeti örökségi vonzerő helyszín fejlesztése (1 db): Nagykálló (Harangod), Öko-Park és Látogatóközpont II. ütem,
  • média- és marketing centrumok (3 db) kialakítása, határon átnyúló területi relevanciával: Mátészalka (Bereg), Kisvárda (Szabolcs), Fehérgyarmat (Szatmár, beleértve Szatmár megyét is),
  • a Szatmár Megyei Múzeum (Szatmárnémeti) főépületének a látogatók 21. századi szükségleteire alapozott, a célcsoport tagjai számára vonzó kiállítások helyszínét eredményező, általános külső és belső felújítása, kiállítástervezés, installációs elemek meghatározása, tartalmak előállítása.

A projekt fejlesztési kezdeményezései nem kizárólag egyetlen speciális korosztályra fognak összpontosítani, sokkal inkább arra, hogy kifinomult turisztikai kínálattal, marketinggel és informatikai eszközökkel célozzák meg a régióba látogató turistákat és az itt lakókat.

A projekt összköltsége: 12 504 461,95 EUR

A projektet az Európai Unió támogatja az Európai Regionális Fejlesztés Alap által, Románia és Magyarország társfinanszírozásával.

”Jelen Sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.”