Elfogadták az egyenruhások beszámolóit

Nyíregyháza – Kevesebb a bűncselekmény, de több az ittas vezető az utakon, és megszaporodtak a tűzesetek megyénkben.

Egyenruhások ültek a csütörtöki megyei közgyűlésen a meghívott vendégek soraiban. Hagyomány, hogy az éves rendőrségi beszámolón Farkas József dandártábornok mellett a kapitányságok vezetői is felsorakoznak. A csütörtöki testületi ülésre jutott a katasztrófavédelmi igazgatóság évértékelője is, mindkét beszámolót képviselői kérdések hada övezte.

A közgyűlés elején Seszták Oszkár elnök, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közrendjének védelme, közbiztonságának javítása érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlés Bronz Emlékérmét adományozta Erdős Zoltán rendőr alezredesnek, és Sajtos Tibor főtörzszászlósnak a Záhonyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály nyomozójának.

Új kalkuláció szükséges

A napirendek előtt dr. Veres János (MSZP) megkérdezte, kapnak-e kiegészítő támogatást azok az önkormányzatok, amelyek a pályázati döntéshozatali procedúra elhúzódása miatt késtek beruházásaikkal és mostanra túllépték az eredetileg tervezett költségeiket. – Szeretnénk, ha az elnök úr közbenjárna az Államkincstárnál az önkormányzatok érdekében. Hallatlanul nagy a költségnövekedés, főként az útépítéseknél, hiszen a tervezések óta az építőiparban óriásit nőttek az alapanyagárak – vetette fel a problémát a képviselő. Seszták Oszkár biztosította a testületet arról, hogy már jelezte az igényeket az Államkincstárnak, az önkormányzatokat pedig arra kérte, hogy tájékoztassák őt a beruházások költségnövekedéséről, hogy időben lépni lehessen.

Eredményes felderítés

– A rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 20 százalékkal csökkent, jelentős kockázat nélkül nem lehet jogsértést elkövetni a megyében: a felderítési eredményesség jelentős mértékben javult 2018-ban, a nyomozás-eredményességi mutatók szintén – sorolta és számokkal is alátámasztotta a szervezet eredményességét Farkas József megyei rendőr-főkapitány. A gyors összegzésből kiderült, hogy csak a személyi sérüléses balesetek számát nézve nem volt sikertörténet az elmúlt év. Ittas sofőrök is fennakadtak az ellenőrzéseken, ezért a közlekedési akciókból továbbra sem enged a rendőrség: az elsődleges cél a gyorshajtók kiszűrése. A megyei állománynak bőven van feladata a határátkelőhelyeken is, ahol a személyi-és gépjárműforgalom 7 százalékkal emelkedett tavaly. A lopott gépjárművek felderítésében is jól teljesítettek rendőreink – hangzott el. A képviselői kérdések zöme a kábítószer jelenlétének visszaszorítására, a hatékonyabb baleset-megelőzési tanácsadásra, a rendőri túlórák megfizetésére és a munkaerő megtartására vonatkoztak. Felmerült az is, hogy szükséges-e még a déli határszakaszra levezényelni innen a munkaerőt, jelenthet ez biztonsági deficitet a megyében? Kovács István, az Országos Rendőr-főkapitányság vezérőrnagya kijelentette: aki a túlóráját pénzben kéri, abban kapja meg, a túlórára szánt forintok szerepelnek a költségvetésben. A munkaerő megtartására kidolgozott életpálya-modellben 2015 és 2019 között 50 százalékos illetményemelést hajtottak végre, ezzel szeretnénk a pályán tartani a rendőröket. Hozzátette: a déli határra már nem vezényelnek le egységeket, mert nincs rá szükség.

Több volt a tűzeset

– Kiemelt cél a jövőben az önkéntes mozgalom és a lakosság önmentő képességének erősítése – ezt már Varga Béla, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság első embere fogalmazta meg a közgyűlésen, hozzátéve: ez amiatt is különösen fontos, mert mind a polgári védelmi, mind a mentési feladatoknál támaszkodnak az önszerveződő mentési egységekre. Jelenleg 128 működik a megyében, de vannak még úgynevezett fehér foltok a térképen (Tiszabecs-Rozsály tengely), és ahol egy esetleges tűznél 20 perc alatt nem érnek ki a hivatásos tűzoltók, ott bevetésre alkalmas egységeket szerveznek és készítenek fel a katasztrófavédelem szakemberei. Tavaly 2584 esetben jött jelzés vonulásra, a beavatkozások száma 10 százalékkal csökkent. A statisztika szerint a tűzesetek és a műszaki mentések száma hasonlóképpen alakult, ez meglepő, hiszen azt jelzi, több volt a tűzeset, mint az előző években. Az egyik kiemelt tűzeset a nyírbátori Farmol Kft.-ben történt tavaly májusban, ahonnan 2500 embert menekítettek ki.

Forrás: szon.hu