KÖZLEMÉNY

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés 2023. november 28-án, kedden 11,00 órától közmeghallgatást tart.

A közmeghallgatás helye: Vármegyeháza, Bessenyei Nagyterem (Nyíregyháza, Hősök tere 5.).

 

Nyíregyháza, 2023. november 10.

 

Értékek, amiket érdemes megismerni

A megyei lakosság identitástudatának növelése, a lokálpatriotizmus fokozása – ezek a céljai a megyei önkormányzat Itthon, együtt, közösen Szabolcs-Szatmár-Beregben című projektjének, melynek keretein belül rendezték meg az Értékes barangolások helytörténeti vetélkedőt. A rendhagyó verseny ünnepélyes eredményhirdetését szerdán tartották a megyeháza dísztermében. 

A rendezvényen Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, természetes, hogy nap mint nap elhaladunk bizonyos épületek mellett, s talán nem tudjuk, micsoda értéket képviselnek.

– A vetélkedőnek az volt az egyik célja, hogy felhívjuk ezekre az értékekre a figyelmet, rávilágítsunk, milyen gyönyörű helyen élünk. Ezt a tudatot szeretnénk erősíteni az egyes településeken, közösségekben, ráadásul ez gazdasági értelemben is egy kiváló befektetés. Az az alapvetésünk, hogy a gazdaság van az emberért, de ahhoz, hogy boldog életet élhessünk, munkára is szükség van. A megyei identitás erősítésével ugyanis a fiatalok itthon kamatoztathatják majd azt a tudást, amit hazánkban, vagy akár külföldön szereztek – hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke.

Az eseményen jelen volt Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke, a közgyűlés alelnöke is, aki arról számolt be a jelenlévőknek: a verseny résztvevői bepillanthattak a bizottság munkájába, és reméli, többen a jövőben is foglalkoznak majd ezen értékekkel.

– A vetélkedő fordulói alatt megtapasztalhattuk, mennyi energiát fektettek a diákok a felkészülésbe, ugyanis az értéktárban 150 érték található, ami óriási bázis. A tanulók bebizonyították, hogy sokat készültek, és elmélyültek a szakmai anyagban. A döntőben egy különleges feladatot is kaptak a csapatok: be kellett mutatniuk és a bizottságnak ajánlaniuk egy leendő értéket, és nagyon érdekes, különleges javaslatok érkeztek – tudtuk meg a bizottság elnökétől.

A vetélkedő díjazottjai:

Általános iskolák

3. helyezett: Újfehértói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
2. helyezett: Bem József Általános iskola, Nyíregyháza
1. helyezett: Mátészalka, Kálvin János Református Általános Iskola

Középiskolák

3. helyezett: Vasvári Pál Gimnázium, Nyíregyháza
2. helyezett: Arany János Gimnázium, Nyíregyháza
1. helyezett: Zrínyi Ilona Gimnázium, Nyíregyháza

 

 

Fotók: Csutkai Csaba

Forrás: szon.hu