Himnusz kéziratok a Megyeházán

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat kezdeményezésére és közreműködésével 2018. január 19-20. között Nyíregyházán a Megyeháza Bessenyei Nagytermében volt megtekinthető az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményében fellelhető Kölcsey Ferenc: Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból autográf kéziratnak, valamint Erkel Ferenc Hymnusz partitúra-kéziratának eredeti példánya.

 

A kéziratok azzal a céllal érkeztek a Megyeháza épületébe, hogy ezen nemzeti ereklyéinket a magyar kultúra napja alkalmából 2018. január 20-án 13.00 órai kezdettel rendezett megyei ünnepség közönsége megtekinthesse, megismerhesse.

 

Az ünnepségen először Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte házigazdaként a résztvevőket, majd Dr. Polgári András a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Prof. Dr. Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke és Csoma Zoltán, Szatmárcseke község polgármestere köszöntő szavait hallhatták a jelenlévők. A köszöntőket követően előbb a Kölcsey család képviseletében Fáy Péter szólt az ünneplő közösséghez, majd Lipthay Endre, az Országos Széchenyi Könyvtár Kézirattára vezetője mondta el ünnepi gondolatait.

 

Az ünnepséget a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium zeneművészeti tagozatos növendékeinek színvonalas műsora és Dani Attila tárogatóművész játéka színesítette, valamint elhangzott nemzeti imádságunk, a Himnusz is, Páll Eszter, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulójának előadásában.

 

Az ünnepi megemlékezés a Megyeháza előtt, Kölcsey Ferenc szobránál, koszorúzással zárult.

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az Országos Széchenyi Könyvtárral együttműködve lehetőséget biztosított a megyében működő középiskolák részére, hogy az ünnepséget megelőző napon, azaz 2018. január 19-én 9.00 és 15.00 óra között csoportosan megtekinthessék a kéziratokat. A kéziratok mellett a Jósa András Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára jóvoltából más, Kölcsey Ferenchez kötődő tárgyak és dokumentumok is láthatók voltak, illetőleg 10.00 órai, 12.00 órai és 14.00 órai kezdéssel Dr. Karádi Zsolt irodalomtörténész tárlatvezetésével tudtak meg többet az érdeklődő diákok Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc, valamint a Himnusz szövegének és zenéjének kapcsolatáról.

 

A kiállítás 2018. január 20-án 10.00 órától a nagyközönség számára is nyitva volt.

 

 A videó forrása: Nyíregyházi Televízió

További képek a galériában tekinthetőek meg ide kattintva.