Két megye példaértékű együttműködése

A Tisza Európai Területi Társulás sikeres projektekkel bizonyította létjogosultságát.

– Dinamikus, kezdeményező, az ügyekre koncentráló ember, akivel már az előző mandátuma alatt is kiváló volt a két megye együttműködése, és számos kezdeményezést indítottunk el – mondta a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökéről, Volodymyr Chubirkóról Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlése elnöke, akik pénteken a megyeházán találkoztak. Mindig nagyon fontosak voltak számunkra a határmenti kapcsolatok, ezért is kiemelt jelentőségű, hogy egyedülálló módon és elsőként közösen – a Kisvárdai Önkormányzat is alapító volt – hoztuk létre a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulást (Tisza ETT) 2015 októberében, hiszen egy nem EU-tagállam, Ukrajna, azon belül is a Kárpátaljai Megyei Tanács az egyik alapítója. Több projektet valósítottunk meg, de a legfontosabb, hogy a Beregszászi járásban, Jánosi közelében megépülő szilárdhulladék-lerakó, válogató és feldolgozó üzemet is tető alá hozzuk. A „Zero Waste” projekt eredményes közbeszerzési eljárása lezárult, várjuk a magyar kormány támogatását – fogalmazott Seszták Oszkár, a társulás elnöke, aki annak a reményének is hangot adott, hogy további sikeres együttműködés előtt áll a Tisza ETT és nyertes pályázatokkal segíthetik a határmenti térség gazdasági, turisztikai, infrastrukturális és környezetvédelmi fejlesztését.

November 25-ei megválasztása után első munkalátogatását tette Volodymyr Chubirko, s mint mondta, nem véletlenül jött Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, a legközelebbi és legfontosabb partnerekhez érkezett.

– Az induláskor sokan nem értették a Tisza ETT lényegét, a kételkedések ellenére a társulás az elmúlt években bizonyította létjogosultságát, és jelentős lépéseket tett a magyar–ukrán határ menti régió fejlesztéséért. Meg tudtuk mutatni, hogy a lehetetlen is lehetséges. Az elmúlt hat évben fontos dolgokat valósítottunk meg, és mindig prioritást élvezett a hulladékkezelés kérdése – fogalmazott a kárpátaljai elnök, aki elismerte, a hulladékkezelés kérdése megoldatlan volt Ukrajnában és Kárpátalján. Emiatt szégyenkezniük kellett, de az eredményes és példaértékű együttműködés révén komoly előrelépést tesznek ezen a területen is.

Chubirko elnök beszélt arról is, hogy jelenleg az ukrán–magyar államközi kapcsolatok nem zökkenőmentesek, azonban a két megye együttműködése példás. Ezt megerősítette dr. Seszták Miklós kormánybiztos, országgyűlési képviselő is, aki emlékeztetett rá, egy nem uniós és egy uniós ország hozta létre a társulást, amit többek tagadni próbáltak és ellehetetleníteni.

– A Tisza ETT megmutatta életképességét, van múltja, jelene és bízom benne, lesz jövője is. Sok feladatunk van még, át kell beszélnünk a 7 éves fejlesztési ciklus lehetőségeit. A magyar–ukrán határátkelő korszerűsítése is fontos terület, kiemelve a Záhony-Csap átkelőt, ahol nemcsak az infrastruktúra fejlesztésére kell hangsúlyt helyezni, hanem arra is, hogy az átlépési idő ne húzódjon el hosszú órákig, mert ez a gyümölcsöző és üzleti alapokra is épülő kapcsolatot negatívan érinti – említette a kormánybiztos, és hozzátette: a schengeni határátlépési szabályokat kell úgy átalakítani, hogy az törvényes legyen, s egyben segítse a gyorsabb határátlépést.

Volodymyr Chubirko erre reflektálva egy ezzel a kérdéssel foglalkozó munkacsoport felállítását javasolta, s úgy vélte, érdemes lenne azon dolgozni, hogyan valósítható meg a közös határellenőrzés. Abban mindenki egyetértett, ez igazi kihívás lesz.

 

Forrás: szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc