Megyei közgyűlés alelnöke: a mostani csatát az ész, az értelem és a szív fegyverével küzdjük

A márciusi ifjak egyik vezéralakjának bölcsőjében, Tiszavasváriban tartották a 1848–49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójának megyei ünnepségét. Vasvári Pál író, történész, pedagógus, filozófus, politikus, forradalmár 1826. július 14-én Tiszabűdön született.

Tiszavasvári mai nevét 1952-ben kapta Vasvári Pálra emlékezve, de tulajdonképpen 1950-ben jött létre Bűdszentmihály és Tiszabűd egyesítésével. A több mint 10 ezer lakosú, viszonylag fiatal város méltóképpen emlékezett meg a szabadságharc hőseiről. A megyei ünnepségen a hagyományoknak megfelelően Szabolcs-Szatmár-Bereg megye intézményeinek vezetői, a közgyűlés tagjai, valamint a környező települések polgármesterei is jelen voltak. Az Ünnepi műsort „Ma is talpra” címmel Buzogány Béla színtársulata vitte színre.

A város polgármestere, Szőke Zoltán (Fidesz), köszöntőjében utalt az egy nappal ezelőtti fáklyás felvonulásra, amit szintén Tiszavasváriban tartottak. A város vezetője örömmel konstatáltálta, hogy azon a megemlékezésen is sokan voltak. Idősek, fiatalok együtt. Szőke Zoltán Vasvári Pálról szólva elmondta, hogy tragikusan fiatalom, alig 23 évesen halt hősi halált. Vasvári Pál 1849 elején Bihar, Szatmár és Szabolcs vármegyékben szabadcsapatot verbuvált „egy eszméért, Magyarországért, a hazáért indult csatába s ott halt hősi halált.

Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében többek közt azt mondta, hogy „mindig voltak olyan magyarok és mindig lesznek olyan magyarok, akik az ország szabadságát és függetlenségét mindennél fontosabbnak tartják.” Erre bizonyíték a Rákóczi-szabadságharc, a 1848-49 forradalom, valamint az ’56-os események. Persze napjainkban is vívjuk a csatáinkat, igaz, ma már nem fegyverekkel – mondta, majd úgy fogalmazott, hogy „a mostani csatákat nem a harcmezőkön kell megvívnunk, ha nem is a szó, fogalom katonatudományi-politikai értelemében, de hadban állunk” – jelentette ki. Sorsfordító időket élünk és most épp oly nagy szükség van a helytállásra ezeken a „hadszíntereken”, ahol nem fegyverekkel folynak a csaták, hanem az ész, az értelem és a szív fegyverével kell küzdenünk, megvédenünk azt, amit örökül kaptunk.

 

Dr. Vinnai Győző (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője ünnepi gondolatai közt felidézte Vasvári Pál életét, majd elmondta, hogy a Kádár-korszakban nem igazán lehetett ünnepelni a legszebb kokárdás ünnepünket, mert rettegett a hatalom tőle. A képviselő beszédében aktuálpolitikai kérdéseket felvetve leszögezte, „Európa veszélyben van. Veszélyben van a biztonságunk, a szabadságunk, a keresztény kultúránk. Szabadságharcra kényszerítik a magyarokat. Ezt a szabadságharcot újra meg kell vívnunk. Eljött a mi ’48-unk és szükség lesz mindenkire Magyarország és Európa védelmében” – jelentettei ki Vinnai Győző.

Az ünnepi beszédeket követően került átadásra a megyei sajtó-díj, amit ebben az évben Z. Pintye Zsolt, a Nyíregyházi Televízió szerkesztő-riportere vehetett át. A díjat Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke adta át.

A szerkesztő-riporter meghatódva vette át a díjat, majd elmondta, hogy 19 éve lépett be a nyíregyházi televízió szerkesztőségébe, „akkor még nem gondoltam, hogy itt maradok ebben a megyébenPedig nekem mániám ez a megye”, hiszen itt születtem, itt kaptam meg az anyanyelvem, hogy lehessek magyar újságíró – fogalmazott.

A megyei ünnepségen átadásra kerültek Tiszavasvári önkormányzatának Kiváló sporttevékenységért járó elismerések is. A díjátadást „Ma is talpra” címmel zenés prózákkal színesített műsort adott Buzogány Béla társulata, a majd a Találkozások Háza színházterméből az ünneplők átvonultak Vasvári Pál teljes alakos szobrához, ami Tiszavasvári bűdi település részen, egykori szülőháza helyén állítottak fel 2002-ben. A megemlékezők, többek közt Szabó István és Baracsi Endre a megyei közgyűlés alelnökei, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye rendőrfőkapitány, Farkas József, a Katasztrófavédelem főigazgatója, Varga Béla, Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Hosszú József, Tiszavasvári Járási hivatal hivatalvezetője, valamint helyi intézmények és egyéb szervezetek képviseltében koszorúkat helyeztek el.

 Forrás: Frissmedia.hu