Sajtótájékoztató a Megyeháza felújításáról

A megyeháza épülete a jövőben teljesen megújul majd, a tetőt a beruházás első ütemként renoválják.

– A megye legszimbolikusabb épületének tervezésére 130 évvel ezelőtt kapott megbízást Alpár Ignác, és azóta is nagyon sokan jártak már a csodájára – mondta el szerdán a megyeházán Román István kormánymegbízott.

– A megyei önkormányzat és a kormányhivatal közös kezdeményezése, hogy felújítsuk a megyeházát: több területen is időszerű az újítás, de leginkább a tetőtér az, amely felett a leginkább eljárt az idő. A napokban megjelent az a kormányhatározat, amely lehetővé teszi, hogy 494 millió forint támogatásból megújulhasson a tető az épület teljes rekonstrukciójának első ütemeként.

 

A kormánymegbízott hozzátette: a megyeháza ügyét Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter karolta fel. A felújításra a megfelelő műemlékvédelmi előírások betartásával kerülhet sor, az első ütemre fordított összeg ezen kívül magában foglalja az egész épület műemlékvédelmi feltárását és így a leendő második ütem előkészítését is. Román István lapunk kérdésére elmondta: a tető felújítása – a tervek és a feltárás befejezése után – jövő tavasszal kezdődhet meg.

– Mindannyiunk régi törekvése, hogy megyeháza megújulhasson – emelte ki Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. – Néhány évvel ezelőtt az ablakokat sikerült kicseréltetni, most pedig tovább haladhatunk azon az úton, melynek végén az épület visszanyeri a régi pompáját, és méltó lehet a városhoz és a megyéhez.

– Alpár Ignác munkája már a maga korában is rendkívüli volt, számos olyan újdonság megjelent az épületben, mint például a központi fűtésrendszere. Az épület a megyei értéktár egyik legfontosabb része, szimbolikusan és funkciójában is – tette hozzá Baracsi Endre, a megyei értéktár bizottság elnöke.A megyeháza teljes rekonstrukciója – amely magában foglalhatja majd a belső terek teljes megújítását is – a jövőben több ütemben valósulhat meg, ehhez azonban az első és legfontosabb feladat a műemléki feltárás. A szakemberek már eddig is több érdekességre bukkantak: például kiderült, hogy az épület eredeti színe nem sárga, hanem zöld volt.