Sikeresen elindult az Európa Tanács határon átnyúló Vezetői Akadémia Programja Kárpátalján

2019. július 10-én indult a beregszászi járási Jánosiban a határon átnyúló Vezetői Akadémia Program, melynek résztvevői magyarországi és ukrajnai önkormányzatok vezető tisztségviselői: polgármesterek, alpolgármesterek, osztályvezetők, intézményvezetők.

A program szervezői – a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (Tisza ETT) partnerségben a Határokon Átnyúló kezdeményezések Közép-Európai segítő szolgálatával (CESCI). A rendezvény támogatói az Európa Tanács és Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma.

A projekt fő célja a magyarországi és ukrajnai helyi hatóságok közötti határokon átnyúló együttműködés javítása. A program keretében helyi vezetők képzése valósul meg összesen 3 alkalommal, két tréning Ukrajnában és egy Magyarországon kerül megrendezésre. A résztvevők 12 fő ukrajnai és 12 fő magyarországi önkormányzati vezető, továbbá részt vesz a rendezvényen Ukrajna Regionális Fejlesztési, Építészeti és Közműgazdálkodási Minisztériuma szakértője is.

Az ünnepélyes megnyitón részt vettek: Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, a Tisza ETT elnöke, Rivis Mikhailo a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, a Tisza ETT társelnöke, Tatarenko Alina az Európa Tanács helyi önkormányzati reformokat támogató szakértői központjának vezetője, Ocskay Gyula a Határokon Átnyúló kezdeményezések Közép-Európai segítő szolgálata (CESCI) főtitkára, Kibza Jevheniya a Kárpátaljai Megyei Tanács hivatalvezetőjének helyettese, Szabóné Cap Andrea, a Tisza ETT igazgatója és Jevcsák Judit igazgató-helyettese. 

A képzést az Európa Tanács szakképzett trénerei vezették. Az olaszországi Gorizia városból Daniele Del Bianco a Nemzetközi Szociológiai Intézet igazgatója és Ramona Velea  a Nemzetközi Szociológiai Intézet tudományos munkatársa, Ausztriából Pallai Katalin közszolgálati integritásfejlesztési és vezetőképzési szakértő és oktató, interkulturális tréner és mediátor,  Kijevből Ibrahimova Ivanna és  Luckból Malimon Ljudmilla trénerek, az Európa Tanács programszakértői, Ukrajna Regionális Fejlesztési, Építészeti és Közműgazdálkodási Minisztériumának képviseletében Popiuk Ruslan.

Seszták Oszkár és Mikhailo Rivis elnök urak beszédükben kiemelték, hogy a képzés keretében az Európa Tanács szakértői megosztják saját nyugat-európai tapasztalataikat annak érdekében, hogy átfogó tájékoztatást nyújtanak a sikeres határokon átnyúló együttműködés adminisztratív, jogi, pénzügyi és vezetői módszereiről a résztvevőknek. Ahogyan elhangzott a megnyitón is, a képzés interaktív módon vezeti be a résztvevőket a helyes kormányzás modern gondolkodásába, hiszen számos innovatív képzési technikát alkalmaznak annak során. A résztvevők megvizsgálják a határon átnyúló önkormányzatok előtt álló kihívásokat, és megtanulják, hogy a jó vezetés hogyan kezelheti ezeket a kihívásokat az önkormányzat intézményi kapacitásának megerősítésével, a helyi lakossággal és szervezetekkel való hatékony együttműködés révén;  fejlesztik a személyes tudatosságot, ismereteket, készségeket és attitűdöket, amelyek a jó vezetés alapját képezik. Ezen kívül a résztvevők megtanulják, hogyan kell alkalmazni az Európa Tanács jogi és kapacitásépítő eszközeit, például a határon átnyúló együttműködés akadályainak, az EDEN online platformjának és az egyéb eszközöknek az alkalmazását.

A képzés második szakasza augusztusban kerül megrendezésre Magyarországon, záró szakasza pedig szeptemberben, Ukrajnában.