KÖZLEMÉNY

 

Tájékoztatjuk, hogy 2023. január 1-jei hatállyal a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal elnevezése

 Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal elnevezésre módosult.

 

 

A Magyar Országgyűlés 2022. július 19-i ülésnapján fogadta el Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását, melynek eredményeképpen az Alaptörvény 2023. január 1. napjától hatályos F) cikk (2) bekezdése értelmében Magyarország területe fővárosra, vármegyékre, városokra és községekre tagozódik. A módosítás tehát, a Magyarország alapvető területi tagozódásának részét képező „megye”, mint területi egység megnevezést 2023. január 1. napjától „vármegye” elnevezésre változtatja.

A Magyar Országgyűlés az Alaptörvény módosításával azonos napon, a területi tagozódásban történt, említett névváltoztatással összefüggésben elfogadta a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint az egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló 2022. évi XXII. törvényt, amely 2023. január 1-ei hatállyal módosította a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényt (a továbbiakban: Mötv.) is a vármegyei elnevezés átvezetése érdekében.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés 13/2022. (XII.9.) önkormányzati rendeletében és 147/2022. (XII.8.) önkormányzati határozatában, szintén 2023. január 1-ei hatállyal vezette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal megnevezést.

 

Az Alaptörvény záró és vegyes rendelkezések címének 28. pontja szerint a vármegyére való utalásként a megyére utaló elnevezés a 2022. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosítása hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

 

Nyíregyháza, 2023. január 11.

 

Értékes barangolás

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat a HUNG-2022 pályázat keretében ’Értékes barangolás’ címmel vetélkedőt szervezett a vármegye általános és középiskolás diákjai számára. Nevezni 4 fős csapatokkal lehetett.

Az elődöntő 2022 novemberében online zajlott, melyen a két korosztályból közel 90 csapat mérte össze a tudását. A két korosztály csapatai ugyanazt a feladatsort töltötték ki, értékelésük azonban külön-általános és középiskolai kategóriában - történt.

Az online fordulóból a legjobb eredményt elért 9-9 csapat jutott tovább a megyei középdöntőbe, mely 3 helyszínen zajlott. 2023. február 13-14-15. napjain Kemecsén, Vásárosnaményban és Nyíregyházán versengett 3-3 általános és középiskolai csapat. A területi középdöntők korosztályonkénti győztesei kvalifikálták magukat a vármegyei döntőbe, ahol 3 általános iskolai és 3 középiskolai csapat küzd majd meg egymással.

 

A középdöntőben az alábbi iskolák csapatai szerezték meg az első helyet:

 

általános iskolai korosztály:

Vajai Molnár Mátyás Általános Iskola

Hétvezér Baptista Általános iskola Óvoda és AMI (Tiszaszalka)

Kálvin János Református Általános Iskola (Mátészalka)

 

középiskolai korosztály:

Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium

Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola (Vásárosnamény)

Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium

 

A döntő várhatóan április második felében, a Sóstói Múzeumfaluban kerül megszervezésre. A megyei döntő első helyezett két csapata továbbjut az országos döntőbe.