Egyetemi hallgatók kőolajkutató verseny világdöntő Houston

Hatalmas sikert értek el az ELTE-s diákok, akik közül ketten is megyénk szülöttei, vásárosnaményiak!
 
A világ legnagyobb szénhidrogén-földtani szervezete, az AAPG (American Association of Petroleum Geologists) 2017. április 1-én Houstonban rendezte meg az egyetemi hallgatók kőolajkutató versenyének világdöntőjét. Az IBA (Imperial Barrel Awards) történetében most először jutott el idáig az ELTE mesterszakos geológus és geofizikus hallgatókból álló csapata, és hatalmas sikert aratva a második helyen végzett. 
Az ELTE csapata – Albirt József (Vásárosnamény)Bottyán RékaCsurgai Ferenc és Nyíri Dániel (Vásárosnamény) geológus és geofizikus hallgató – megnyerte a rangos IBA egyetemi kőolajkutató vetélkedő Prágában megrendezett európai döntőjét, és ezzel jogot szereztek a világdöntőn való részvételre Houstonban, az amerikai olajipar fellegvárában.

Az évente megrendezett szénhidrogén-kutató vetélkedőn a hallgatók azt mutatják be, hogyan tudnak egy átfogó szénhidrogén-kutatási projektet véghezvinni valós geológiai és geofizikai adatokból kiindulva, mindössze nyolc hét felkészülés után. Az ELTE csapata kutatási feladatául a Barents-tenger egy Norvégiától északra eső területét kapta. Huszonöt perces előadásukat nagy tapasztalattal rendelkező olajipari szakemberekből álló zsűri értékelte.

Az ELTE csapata a világverseny döntőjén ismét várakozáson felül szerepelt: a világ minden tájáról érkezett 11 regionális bajnok alkotta mezőnyben, a hazai pályán előadó University of Houston mögött a második helyet szerezte meg. Hallgatóink többek közt olyan nagynevű, az olajipari tudományos szakemberek képzésében élen járó egyetemek csapatát is maguk mögé utasították, mint a bronzérmes ausztrál Curtin University, a kanadai University of Alberta, vagy az USA-beli Colorado School of Mines. 

 
FOTÓ:
Balról jobbra,  Baracsi Endre, Albirt József,  Csurgai Ferenc,  Bottyán Réka,  Nyíri Dániel,  Filep Sándor