Kerékpárút átadás Nyírgyulajban

Hatalmas kamion- és buszkaravánok zúgtak el november 5-én amellett az ünnepélyes kerékpárút-átadó esemény mellett, amelyet Nyírgyulajban tartottak. Nem szűnő dübörgésük élő bizonyítéka volt annak, mit is jelent a település életében egy ilyen, a biztonságos közlekedést, a turizmust és az egészségmegőrzést egyformán szolgáló beruházás.

Ahogy a község polgármestere, Becsei György köszöntőjében elmondta, naponta háromezer gépjármű halad át a Nyírgyulajt Nyírbátorral összekötő útszakaszon, és ez a mennyiség már önmagában is régóta potenciális veszélyforrást jelentett a közlekedőkre, közöttük a kerékpárosokra. Ez idáig, hiszen Nyírbátorral, mint konzorciumi partnerrel közösen most örömmel adhatták át az 5,2 kilométer hosszú, a két települést összekötő kerékpárútjukat, amivel egy 35 kilométeres hálózatba csatlakozhatnak.

– Az önkormányzat 2017-ben írta alá a támogatási szerződést, amelyben 359 millió forintos támogatási összeg szerepelt. Amikor rá két évre eredményt hirdettünk, már tudtuk, ez a pénz nem lesz elegendő a megvalósításhoz. A kormány szerencsére támogatta a többletforrás igényünket, így 421 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból mostanra befejeztettük a munkát – tájékoztatott.

A konzorciumi partner, Nyírbátor képviseletében Máté Antal polgármester leszögezte: – Ez a jövő, ebbe az irányba kell továbbmenni. És most már arra is figyelnünk kell, hogyan tudjuk átvezeti a kerékpárosokat a veszélyes csomópontokon, útszakaszokon.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki elmondta: a kormány az elmúlt években igen jelentős energiát és pénzt fektet abba, hogy kerékpárutakat építsünk, 1600 kilométer épült meg eddig. Magyarország így Európában a harmadik leginkább bicikliző nemzet a hollandok és a dánok után – fogalmazott, hozzátéve azt is, hogy az államnak a kerékpározás népszerűsítése is feladata. – Ez utóbbi érdekében hatezer elektromos kerékpárra adtunk támogatást, amire egymilliárd forintot különítettünk el.

Ez a kerékpárút nem csak a közlekedést javítja, és a biztonságot erősíti, jó példa arra is, hogyan tud két település együttműködni– fogalmazta meg dicséretét.

 

Forrás: szon.hu

Fotó: Csutkai Csaba