KÖZLEMÉNY

 

Tájékoztatjuk, hogy 2023. január 1-jei hatállyal a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal elnevezése

 Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal elnevezésre módosult.

 

 

A Magyar Országgyűlés 2022. július 19-i ülésnapján fogadta el Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását, melynek eredményeképpen az Alaptörvény 2023. január 1. napjától hatályos F) cikk (2) bekezdése értelmében Magyarország területe fővárosra, vármegyékre, városokra és községekre tagozódik. A módosítás tehát, a Magyarország alapvető területi tagozódásának részét képező „megye”, mint területi egység megnevezést 2023. január 1. napjától „vármegye” elnevezésre változtatja.

A Magyar Országgyűlés az Alaptörvény módosításával azonos napon, a területi tagozódásban történt, említett névváltoztatással összefüggésben elfogadta a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint az egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló 2022. évi XXII. törvényt, amely 2023. január 1-ei hatállyal módosította a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényt (a továbbiakban: Mötv.) is a vármegyei elnevezés átvezetése érdekében.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés 13/2022. (XII.9.) önkormányzati rendeletében és 147/2022. (XII.8.) önkormányzati határozatában, szintén 2023. január 1-ei hatállyal vezette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal megnevezést.

 

Az Alaptörvény záró és vegyes rendelkezések címének 28. pontja szerint a vármegyére való utalásként a megyére utaló elnevezés a 2022. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosítása hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

 

Nyíregyháza, 2023. január 11.

 

Kettős alapkőletétel Újfehértón

Kettős ünnepre került sor péntek délelőtt Újfehértó határában: a magyar tulajdonban lévő Nilegrape Kft. és az SPC Hungary Kft. ugyanis egy-egy feldolgozóüzemet épít a 4-es főút közvetlen szomszédságában.

– A város életében kiemelt szerepet játszik a mezőgazdaság, a két beruházásnak köszönhetően a zöldség- és gyümölcsfeldolgozásban rejlő potenciált még inkább ki lehet majd aknázniuk az újfehértóiaknak – fogalmazott a kettős alapkőletétel előtt megrendezett ünnepségen Papp Zsolt György. Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, a kormány is elkötelezett a hazai agrárium felvirágoztatása mellett.

– A következő uniós költségvetési ciklusra a magyar kormány a korábbi 17 százalékról 80 százalékra emelte a nemzeti társfinanszírozás mértékét, ezzel segítve a különböző pályázatok és fejlesztések megvalósítását. A Vidékfejlesztési Program keretében 750 milliárd forint áramlik majd a mezőgazdaságba a következő években, ebből az összegből 250 milliárd forint értékben a minisztérium már kiírta a pályázatokat – mondta a helyettes államtitkár.

Seszták Oszkár szerint a régió mezőgazdasága megsínylette a rendszerváltást.

– Ezek a beruházások komoly űrt fognak betölteni, ennek a két üzemnek köszönhetően a helyi gazdák kevésbé lesznek kiszolgáltatva a multinacionális cégek kínálta alacsony felvásárlási áraknak – emelte ki a megyei közgyűlés elnöke.

– Ez a mai ünnep egy csapatmunka eredménye. Sokat dolgozott a beruházás elindításán a város, a projektmenedzsment és sokat köszönhetünk a kormányzatnak, illetve a minisztériumnak a remek pályázati feltételek megteremtéséért – emelte ki a pénteki rendezvényen dr. Simon Miklós. A térség országgyűlési képviselője hozzátette, a régió feldolgozóipara elindult a fejlődés útján.

– Újfehértón jelenleg öt mezőgazdasági beruházás fut, ezek összértéke meghaladja a 2,5 milliárd forintot – említette dr. Simon Miklós.

Dr. Hosszú József köszöntőjében fontos mérföldkőnek nevezte a kettős alapkőletételt.

– A két cég hamarosan megvásárolja az önkormányzattól az építési telkeket, emellett pedig munkahelyeket teremtenek – fejezte ki örömét az újfehértói polgármester.

– A beruházásokkal arra törekszünk, hogy helyi gyümölcsök és zöldségek feldolgozásával kiváló minőségű gyümölcs- és zöldségleveket, illetve különféle egészséges csipszeket állítsunk elő, ezzel is segítve a környék gazdáit – tekintett előre Podlovics Alfréd, a Nilgrape Kft. és az SPC Hungary Kft. tulajdonosa.

Az alapkőletétel előtti ünnepségen elhangzott: a két beruházás összköltsége meghaladja az 1 milliárd 800 millió forintot, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 854 millió forint. A két feldolgozóüzemben az induláskor 30-35-en állhatnak majd munkába, de ha a piaci igények olyanok, akkor az alkalmazotti létszám akár a duplájára is emelkedhet.

 

Forrás: szon.hu

Fotók: Pusztai Sándor