Kiállítás a hit bajnokáról

Nyírtelek – Szent László megszilárdította és elmélyítette a magyarságban a keresztény hitet.
 

Hivatalosan tavaly decemberben lezárult, mégis folytatódik a Szent László-év, hiszen pénteken Nyírteleken nyílt meg a „Tiszta szívvel, erős kézzel” című kiállítás, mely a hit bajnokának, a haza hősének életét mutatja be.

– Sajnos napjainkban Szent László és kora aktuálisabb történelmi példa, mint az elmúlt ezer évben bármikor is volt. Hiszen ő volt az, aki történeti küldetést jelölt ki a magyarság számára – fogalmazott történészként köszöntőjében dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Így volt akkor, és így van ma is

– Szent László tudta és vallotta, hogy hazánk a nyugathoz tartozik, de mégis a saját útját járta. Elhatározta: nem lesz hűbérese a nyugatnak, hanem Magyarországot úgy fogja kormányozni, ahogy a magyarság ezt megkívánja. Szent királyunk tudta, hogy egy ország csak úgy lehet kifelé erős, ha az országon belül rend van. Ezt pedig csak erős, törvényekkel és megbízható államszervezettel lehet megteremteni. Ez így volt 1000 éve, és így van ma is. Meg kell védenünk a kereszténységet, a nyugati civilizációt – mondta.

A rendezvényen többen is méltatták Szent László életét és munkásságát, így Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, Lucza János a hon­ismereti egyesület elnöke; Illyés Gábor helytörténész a lovagirályról, míg Kapin István görögkatolikus parókus a keresztény hit megerősítőjéről osztotta meg gondolatait.

Forrás: szon.hu