Letették az újfehértói piaccsarnok alapkövét

Egy éve kezdődött meg a Honvédelmi Sportközpont építése Újfehértón. A munkálatok jó ütemben haladnak, s a tervek szerint őszre be is fejeződnek, július 13-án pedig újabb nagyberuházás, egy piaccsarnok alapkövét tették le a településen. Dr. Hosszú József polgármester köszöntőjében elmondta: a projekt 2017-ben nyert támogatást, de csak egy része valósult meg, játszóteret alakítottak ki a Szegedi Károly Sport-és Szabadidőközpont mellett. A megnövekedett költségek miatt a kormány további 89 millió forinttal járult hozzá a programhoz, aminek összköltsége így 389 millió forint. – A régi, modernnek semmiképpen sem mondható piac helyén egy, a 21. századi igényeket kielégítő vásárcsarnok épül jövő tavaszra vagy legkésőbb nyár elejére.

– Újfehértó az elmúlt öt év alatt 34 programban több mint 22 milliárd forint támogatást kapott – vette át a szót dr. Simon Miklós. – A környező települések gazdálkodói és lakosai bizton jöhetnek majd ide, hiszen a termelők jó áron adhatják el a árujukat, a vevők pedig minőségi alapanyagokhoz, élelmiszerekhez juthatnak. De a piacra nemcsak vásárolni járunk, hanem azért, hogy beszélgessünk egymással, tehát ez lesz a város legnagyobb közösségi tere – mutatott rá a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: az elmúlt időszakban négy programban közel egymilliárd forint támogatást kapott a település, így megkezdődtek az útfelújítások, kerékpárút épül, és jól halad a belvízelvezető-rendszer korszerűsítése is.

 

Sesztár Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: népszerű kifejezés napjainkban a rövid ellátási lánc, ami azt jelenti, hogy a terméknek nem kell több száz kilométert utaznia azért, hogy eljusson a vevőhöz, hiszen helyben vagy a közelben termelték meg, illetve állították elő. – Mindenkit arra biztatnék, hogy először a piacra menjen, csak azután a szupermarketbe, ezzel ugyanis többszörösen támogatjuk magunkat, az itteni gazdálkodókat.

– Az előttem szólókat hallgatva Niall Ferguson skót történész A tér és a torony című könyve jutott eszembe. Mert hogyan tanuljuk a történelmet? Csatákon, uralkodókon, jeles eseményeken keresztül magyarázzák el nekünk, miközben ezek a fontos emberek fontos pillanatai, a torony történelme. Ám az igazán nagy dolgok, a társadalmi-gazdasági változások lehet, hogy odalent, a piactéren mennek végbe. Komoly politikai éleslátásról tanúskodik, hogy itt a toronyban lévők rendszeresen kilátogatnak a térre, és meghallgatják a piac népét – fejtette ki ünnepi beszédében dr. Orbán Balázs, a miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára.

 

Miután a meghívott vendégek elhelyezték az új piaccsarnok alapkövét, az egyházak képviselői megáldották a beruházást.