Megújult az óvoda Tiszavasváriban

– Nagyon komoly erőfeszítések árán halad előre Tiszavasvári, és azt jó látni, hogy a célokat nemcsak megálmodják, de meg is valósítják – mondta Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke csütörtökön Tiszavasváriban, a megújult óvoda átadóünnepségén. Hozzátette: a gyerekek ezentúl egy megújult környezetben tölthetik életük egyik legfontosabb időszakát, az óvodai éveket. Bízik benne, hogy még sok fejlesztésről számolhatnak be a megyében.

A Tiszavasvári Egyesített Óvodai Intézmény Minimanó Óvoda mintegy 270 millió forintból újulhatott meg, az alaptól egészen a tetőszerkezetig. Román István megyei kormánymegbízott a jelenlévőknek elmondta, amikor valaki meglátogat egy óvodát, óhatatlanul is előjönnek a gyermekkori emlékek. – Azonban egy ilyen szép intézmény mellett állva a biztonságunkról is beszélnünk kell. A tudománynak és a szakembereknek hála már az 5–11 éves korosztály oltása is megkezdődhet, így az óvodásoknak is elérhető a vakcina. Arra biztatok mindenkit, éljenek az oltás lehetőségével mindannyiunk érdekében. Remélem, a gyerekek rengeteg élménnyel gazdagodnak majd az óvoda falai között, s később, felnőttként visszaemlékezve életük egyik legszebb időszakaként tekintenek majd az óvodás évekre – zárta gondolatait Román István.

Az eseményen jelen volt dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő is, aki beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az óvoda 1986-ban épült, azóta felnőtt egy generáció, és szükség volt már a felújításra.

– A város a járás központja, s jó példa lehet a többi település számára, hogy Tiszavasvári a fejlődés útjára lépett, fontosak a gyerekek, a fiatalok. Ez egy jó irány, amit a jövőben is folytatni kell. A projekt korábban a nem nyertes kategóriában volt, de sikerült megmentenünk, és sokan gondolták azt, hogy a fejlesztésre szüksége van a városnak és az itt élő gyerekeknek. A gyerekek ebben az időszakban a legfogékonyabbak a óvodapedagógusok szavaira. Megtanulnak kérdezni, közösségben vannak, és játékosan tanulnak. Ilyenkor fontos személyiségjegyek alakulnak ki. Magyarországon a háromévesnél idősebb gyerekek 96 százaléka jár óvodába. Ez nagyon fontos a járás területén, hiszen a hátrányos helyzetű gyerekeknek ez óriási lökést adhat. A magyar óvodapedagógusok kiváló módszerekkel, elhivatottan dolgoznak, elkötelezetten nevelik a jövő generációját. Ha ez a generáció gyermekkorban megkapja a megfelelő impulzusokat és tudást, akkor nemcsak ők lesznek sikeresek, hanem az a közösség is, ahová tartoznak – hangsúlyozta dr. Vinnai Győző.

Szőke Zoltán, Tiszavasvári polgármestere lapunknak elmondta, a gyerekek immár egy modern épületbe járhatnak, ami teljesen megújult.

– Az épület gépészeti rendszerét, a csoportszobákat teljesen felújítottuk, kicseréltük a vizesblokkokat. Vadonatúj bútorokat és egyéb berendezési tárgyakat szereztünk be, az óvodai eszközök és játékok is a minden elvárásnak megfelelnek. Az óvoda informatikai és hangtechnikai berendezésekkel is gyarapodott, ahogy a környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartottuk. Ennek megfelelően napelemrendszert építettünk ki, korszerűsítettük a fűtést, kicseréltük a nyílászárókat, az épület pedig teljes szigetelést kapott. Teljesen akadálymentes az intézmény, és nem véletlenül mondtam, hogy a megújulás az alapoktól a tetőig tart, ugyanis a régi tetőszerkezetet is újra cseréltük – részletezte a felújítás elemeit a város polgármestere. Szőke Zoltántól azt is megtudtuk, hogy nem állnak meg a fejlesztések, hiszen további beruházásokat terveznek a jövőben.

– Szeretnénk egy 50 szobás gyógyszállót építeni, rendbe tesszük a település úthálózatát, a belvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszert, továbbá a hátrányos helyzetűeknek is indítottunk egy komplex felzárkóztató programot. Az a célunk, hogy Tiszavasvári a megye egyik színfoltja legyen, és igazi járási központtá válhasson – ismertette a jövőbeni terveket Szőke Zoltán.

Az átadóünnepségen az óvoda nyugalmazott intézményvezetőjének munkáját is elismerték. A Vasvári Pál Kitüntető Díjat és oklevelet a város polgármestere adta át Opre Antal Csabánénak.

Forrás: szon.hu

Fotók: Palicz György