Tiszadada

Mizser Zsolt polgármester (Fotó: Dodó Ferenc)

Mizser Zsolt polgármester szerint semmi szégyen nincs abban, ha valaki más alapötletét újragondolva, azt a saját lehetőségeihez igazítva használja fel.

– Nagyon megtetszett nekünk az önfenntartó településmodell – mondja Tiszadada polgármestere. – El is mentünk Rozsályra, mert ők már a rendszerváltás óta ezt a módszert alkalmazzák, és megnéztük, mi az, amit meg tudunk valósítani. Volt az önkormányzatnak 30 hektár szántóföldje és 110 hektár legelője, amit bérbe adtunk. Ezeket a területeket visszavettük, és magunk kezdtünk el gazdálkodni.

– A következő lépcsőfok a tésztaüzem létesítése volt. Az egykori malom épülete erősen pusztulásnak indult. Felújítottuk, és ott kezdtük meg a munkát egy egyszerű gyártósorral. Ma már napi 10 mázsa száraztészta a kapacitásunk. A közmunkaprogram keretében hoztuk létre a tyúkfarmunkat, ahol 4500 tyúk napi 4000 tojással gazdagít minket. A farm szomszédságában van egy sertéstelepünk is, ahol évente 110 disznót hizlalunk. Az előállított élelmiszerek elsősorban a konyhára kerülnek, ahol naponta 400 adag étel készül, más részét pedig a szociális boltunkban értékesítjük, de a tésztaüzem például az egész országba teríti a termékeit.

Jelenleg kevés közmunkást foglalkoztat a tiszadadai önkormányzat. – Ennek örülünk is, mert egyre többen tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon – fejtette ki Mizser Zsolt. – A közfoglalkoztatási programok jelentősen segítettek minket a céljaink elérésében, hogy mi is önfenntartó településsé váljunk. Több mint egymilliárd forint értékű támogatást kaptunk 2014 és 2019 között a közfoglalkoztatásra, ami egy 2200 lelkes település életében hatalmas összeg.

A településvezető még elmondta, a tiszadadai önkormányzatnak a rendszerváltás óta nem volt adóssága, aminek elismeréseként kétszer kaptak az államtól 40-40 millió forint jutalmat. A polgármester büszke arra, hogy Tiszadada évről évre töretlenül épül és szépül.

Forrás: www.szon.hu, fotó: Dodó Ferenc