Új harang a tyukodi templomtoronyban

Nem mindennapi ünnepséget rendeztek vasárnap délután a Tyukodi Református Egyházközség tagjai. Templomuk harangját ugyanis egy repedés miatt újra kellett önteni, s az új harangot vasárnap áldották meg, illetve húzták fel a toronyba.

 

Magyarország egyetlen harangöntője, Gombos Miklós és fia, Ferenc Őrbottyánban öntötte újjá a harangot.

Az elődje is megrepedt

Az újraöntés anyagi fedezetét elsősorban a tyukodi gyülekezet tagjainak adományai jelentették, segítséget nyújtottak a Tyukodról elszármazott személyek is, valamint Tyukod nagyközség is hozzájárult a költségekhez 1 millió forinttal.

Az újraöntött, 1100 kilogrammos harangot – amelyen többek között a „Tyukod magyar volt, református volt, ma is az, és az is marad” felirat is olvasható – nagytiszteletű Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese szentelte meg, s ő tartotta a hálaadó szentmisét is. Az ünnepségen Lakatos Illés, Tyukod református lelkésze idézte fel a harang történetét, ugyanis nem első alkalommal repedt meg. A korábbi harang 1948-ban került fel a templom tornyába, akkor azt is repedés miatt kellett újraönteni. A történet érdekessége, hogy azt a harangot Budapesten öntötte a neves szakember, Szlezák László, akinek dédunokája a mostani harang öntője, Gombos Miklós.

A Rákóczi Tárogató Egyesület két tagja, Dani Attila és Veres Zoltán kuruc kori hangulatot idéző tárogatójátéka csalogatta az ünnepségre az érdeklődőket a templomhoz. A vendégeket a szabadban, a templom előtt várta a harang, amit a megszentelés után a szakemberek fel is húztak a toronyba, s az istentisztelet alatt a helyére szerelték, hogy aztán már az új harang szavára vonuljanak ki a templomból a hálaadó istentisztelet résztvevői.

Forrás: szon.hu

KM

Fotó: Pusztai Sándor