SECAP - „FENNTARTHATÓ ENERGETIKAI – ÉS KLÍMA CSELEKVÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉBEN” C. PROJEKT TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00062

 

 

 

Fenntartható Energia - és Klíma Akciótervek (SECAP) készülnek

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

 

A fenntartható fejlődés, a környezet- és energiatudatosság napjainkban egyre inkább előtérbe kerül, mely nem csak globális szinten élvez prioritást,  hanem a közösségek, a települések és a lakosság szintjén is meg jelennie az igénynek. A szemléletváltáshoz, továbbá a klíma- és energiatudatosság növeléséhez kapcsolódó intézkedések akkor lehetnek eredményesek és tartósak, ha azt megfelelően átgondolt tervezés előzi meg. Ezt a célt támogatják a Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv dokumentumok.

 

 

  

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, mint Konzorciumvezető TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00062 azonosító számú, „Fenntartható energetikai – és klíma cselekvési programok kidolgozása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című projektjének megvalósítása folyamatban van.

A projekt célja: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 11 LEADER Helyi Akciócsoport térségére vonatkozóan, azaz a megye teljes területére kidolgozásra kerüljenek a ’Fenntartható energetikai és klíma akciótervek’ (Sustainable Energy and Climate Action Plan, továbbiakban SECAP).

Magyarországnak a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében megfogalmazott elvárások szerint 2020-ra 14,65 %-os részarányt kell elérnie a megújuló energia-hasznosításnak. Az Európai Unió által elvárt és a hazai célértékek eléréséhez szükséges a beruházások hatékonyságát segítő dokumentumok, többek között a SECAP megléte.

A projekt eredményeképpen a megyei térségek, települések SECAP dokumentummal fognak rendelkezni, melynek hatására energiahatékonysági és klímavédelmi szempontok érvényesülhetnek a településtervezésben.

A projekt 6 önkormányzat konzorciumi együttműködésében valósul meg.

A Konzorcium vezetője:

 • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat;

 Konzorciumi tagok:

 • Mátészalka Város Önkormányzata,
 • Kisvárda Város Önkormányzata,
 • Tiszalök Város Önkormányzata,
 • Vásárosnamény Város Önkormányzata,
 • Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata.

 A konzorciumvezető koordinálja a 11 db LEADER Helyi Akciócsoport területére vonatkozó SECAP dokumentumok kidolgozását. A konzorciumi tagok a saját településük SECAP-jának elkészítését vállalták szakértők bevonásával.

Milyen előnyökkel jár a SECAP megléte az önkormányzatok számára?

 

 Az akcióterv objektív, statisztikai és tényadatokon alapuló áttekintést nyújt az önkormányzat számára a különböző szektorok (önkormányzati létesítmények, lakosság, közlekedés stb.) energiafogyasztásáról és szén-dioxid-kibocsátásáról. Ezen adatok ismerete már rövid távon is jó alapot biztosít a  beruházások tervezéséhez.

Könnyebb hozzáférés pályázati forrásokhoz

 

Az Európai Uniós támogatási konstrukciók pályázati kiírásai esetében előnyt jelent, ha az önkormányzat rendelkezik energiastratégiával. A Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv (SECAP) alapul szolgálhat például az ELENA (European Local Energy Assistance: https://www.eib.org/en/products/ advising/elena/index.html), Smart City (https://ec.europa.eu/inea/en/horizon-2020/smart-cities-communities)  támogatások igénybevételéhez, mely energetikai célú pályázati források kizárólag SECAP-pal rendelkező önkormányzatok számára elérhetőek.

 Tisztább, élhetőbb település

A SECAP dokumentumba foglalt intézkedések szorgalmazzák a megújuló energiaforrások alkalmazását. Minél nagyobb szerepet kapnak a megújuló energiaforrások a település energiamixében, annál kevesebb szennyező anyag kerül a levegőbe. A településen a zöldfelületek növelése, azok minőségének javítása, továbbá például kerékpárutak bővítése kellemesebb életkörülményeket eredményez a lakosság számára, így a település lakosságmegtartó ereje is nő.

A projekt adatai

 • Támogatási konstrukció: TOP-3.2.1.-15
 • Projekt összköltségvetése: bruttó 147 620 711 Ft
 • Támogatási intenzitás: 100%
 • Projekt befejezésének időpontja: 2019.11.30.
 • Forrás: Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és Magyarország költségvetése.

A SECAP projekt megvalósításával kapcsolatban bővebb információt Matusz Ildikó szakmai vezetőtől kérhet, a matusz.ildiko@szszbmo.hu e-mail címen.

 

 

Projektrendezvények:

-          Nyitókonferencia (2018.09.21.)

További képek ide kattintva tekinthetőek meg.

Csatolmányok: