BeregFest

Szeptember 30-án ötvenkettedik alkalommal rendezték meg a BeregFest és Jószomszédsági Napokat a kárpátaljai Jánosiban.

Az ünnepélyes megnyitón, Hennagyij Moszkal a Kárpátaljai Állami Közigazgatási Hivatal elnöke magyar nyelven mondta el nyitóbeszédét. A fesztivál vendégeit Brenzovics László ukrán parlamenti képviselő és Grezsa István, határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos köszöntötte.

A két szomszédos ország baráti viszonyát hangsúlyozva kiemelték, hogy az új ukrán oktatási törvény kapcsán Ukrajna és Magyarország között a jelenlegi vitát minél hamarabb le kell zárni, úgy, hogy azzal a kárpátaljai magyar kisebbség alkotmányos jogai ne korlátozódjanak.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke beszédében megköszönte Kárpátalja megye vezetőinek kiállását "Bajban ismerszik meg a barát". majd kiemelte, hogy érdekein, számos területen összefonódnak, ezért sürgető a jelenlegi helyzet rendezése.

Összefogásra szólított fel Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese, Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke és Petruska István, a Beregszászi Állami Közigazgatási Hivatal elnöke is. 

A köszöntők után aláírásra került a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés közötti 2018. évi együttműködési megállapodás, melynek értelmében a felek több közös program és fejlesztés megvalósítását tűzték ki célul.