KÖZLEMÉNY

 

Tájékoztatjuk, hogy 2023. január 1-jei hatállyal a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal elnevezése

 Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal elnevezésre módosult.

 

 

A Magyar Országgyűlés 2022. július 19-i ülésnapján fogadta el Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását, melynek eredményeképpen az Alaptörvény 2023. január 1. napjától hatályos F) cikk (2) bekezdése értelmében Magyarország területe fővárosra, vármegyékre, városokra és községekre tagozódik. A módosítás tehát, a Magyarország alapvető területi tagozódásának részét képező „megye”, mint területi egység megnevezést 2023. január 1. napjától „vármegye” elnevezésre változtatja.

A Magyar Országgyűlés az Alaptörvény módosításával azonos napon, a területi tagozódásban történt, említett névváltoztatással összefüggésben elfogadta a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint az egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló 2022. évi XXII. törvényt, amely 2023. január 1-ei hatállyal módosította a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényt (a továbbiakban: Mötv.) is a vármegyei elnevezés átvezetése érdekében.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés 13/2022. (XII.9.) önkormányzati rendeletében és 147/2022. (XII.8.) önkormányzati határozatában, szintén 2023. január 1-ei hatállyal vezette be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzati Hivatal megnevezést.

 

Az Alaptörvény záró és vegyes rendelkezések címének 28. pontja szerint a vármegyére való utalásként a megyére utaló elnevezés a 2022. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosítása hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

 

Nyíregyháza, 2023. január 11.

 

EASYDOOR ROHU349

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, mint konzorciumvezető koordinációjában a projekt partnerekkel együttműködve az Easing Access to Systemic Discovery of Our Origins and Resources (EASYDOOR) című, ROHU-349 azonosítószámú projekt előkészítő szakaszában az engedélyes tervek elkészültek. Várhatóan 2019. december közepén a kivitelezési szakaszra vonatkozó full application benyújtásra kerül.

 


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Easing Access to Systemic Discovery of Our Origins and Resources (EASYDOOR) című, ROHU-349 azonosítószámú projekt konzorcium vezetőjeként koordinálja az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében megvalósuló EASYDOOR című pályázatot. A program a térség fenntartható örökségvédelmi és turisztikai fejlesztésekre fókuszál a Szatmár Megyei Tanáccsal, a Szatmár Megyei Múzeummal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft-vel és a Kölcsey Televízió Műsorszolgáltató Nonprofit Kft-vel együttműködve.

A projektről bővebb információ:

 

https://interreg-rohu.eu/wp-content/uploads/2019/11/ROHU-349-EN.pdf


 

Easing Access to Systemic Discovery of Our Origins and Resources

(EASYDOOR)

című

ROHU-349

azonosítószámú projekt

 

az Interreg V-A Románia-Magyarország Program 2014-2020 keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat vezető partnerségével nyert támogatást.

 

A két körös pályázat első körében (Concept Note) a projekt részletes támogatási kéreleméhez (Full Application) szükséges előkészítő tevékenységek (pl. műszaki tervezés, megvalósíthatósági és hatásvizsgálatok elkészítése stb.) felmerülő költségei finanszírozhatók, a teljes körűen kidolgozott támogatási kérelem 2019. decemberében kerül előkészítésre és benyújtásra.

A projekt során olyan turisztikai fejlesztések megvalósítását tervezzük, amelyek hozzáadott értékükkel, kiegészítik és még vonzóbbá teszik a már meglévő tematikus utakat, turisztikai attrakciókat. A térség fenntartható fejlesztése céljából tehát egy egységes, koherens határon átnyúló turisztikai térség jön létre, a meglévő épített kulturális és történelmi, illetve természeti örökségi értékek alapjain.

 

A felhívás központi indikátora az attrakciók látogatószáma, illetve az itt töltött vendégéjszakák száma. Olyan fejlesztéseket kell végrehajtani, amelyek úgy hasznosítják és őrzik meg a térség épített és természeti örökségét, hogy közben fenntartható turisztikai funkciót is adnak azoknak.

 

Tervezett beruházások, vonzerő-elemek:

  • Egyházi örökségi helyszínek (15 db – Ajak, Eperjeske, Fényeslitke, Gávavencsellő, Kisvárda [2 db], Kállósemjén, Mátészalka, Nagyar, Nagykálló, Nyírbogát, Nyíribrony, Nyírtass, Székely, Tarpa)
  • Kulturális örökségi helyszín (1 db – Nyírbátor)
  • Közgyűjteményi, interaktív kiállítási helyszínek (4 db – Szatmárnémeti, Nyíregyháza, Érpatak, Baktalórántháza)
  • Természeti örökségi vonzerő helyszín (1 db – Nagykálló)
  • Média- és marketing centrumok (3 db – Mátészalka, Kisvárda, Fehérgyarmat)

 

Partnerség összetétele:

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat (HU, Vezető Partner)
  • Kölcsey Televízió Műsorszolgáltató Nonprofit Kft. (HU)
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (HU)
  • Szatmár Megyei Tanács (RO)
  • Szatmár Megyei Múzeum (RO)

 

Költségvetés (EUR):

Projekt előkészítés céljára elnyert támogatás (Concept Note): 348 825,98

 

Nyíregyháza, 2019.09.30.