Interreg

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, mint konzorciumvezető koordinációjában a projekt partnerekkel együttműködve az Easing Access to Systemic Discovery of Our Origins and Resources (EASYDOOR) című, ROHU-349 azonosítószámú projekt előkészítő szakaszában az engedélyes tervek elkészültek. Várhatóan 2019. december közepén a kivitelezési szakaszra vonatkozó full application benyújtásra kerül.

 


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Easing Access to Systemic Discovery of Our Origins and Resources (EASYDOOR) című, ROHU-349 azonosítószámú projekt konzorcium vezetőjeként koordinálja az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében megvalósuló EASYDOOR című pályázatot. A program a térség fenntartható örökségvédelmi és turisztikai fejlesztésekre fókuszál a Szatmár Megyei Tanáccsal, a Szatmár Megyei Múzeummal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft-vel és a Kölcsey Televízió Műsorszolgáltató Nonprofit Kft-vel együttműködve.

A projektről bővebb információ:

 

https://interreg-rohu.eu/wp-content/uploads/2019/11/ROHU-349-EN.pdf


 

Easing Access to Systemic Discovery of Our Origins and Resources

(EASYDOOR)

című

ROHU-349

azonosítószámú projekt

 

az Interreg V-A Románia-Magyarország Program 2014-2020 keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat vezető partnerségével nyert támogatást.

 

A két körös pályázat első körében (Concept Note) a projekt részletes támogatási kéreleméhez (Full Application) szükséges előkészítő tevékenységek (pl. műszaki tervezés, megvalósíthatósági és hatásvizsgálatok elkészítése stb.) felmerülő költségei finanszírozhatók, a teljes körűen kidolgozott támogatási kérelem 2019. decemberében kerül előkészítésre és benyújtásra.

A projekt során olyan turisztikai fejlesztések megvalósítását tervezzük, amelyek hozzáadott értékükkel, kiegészítik és még vonzóbbá teszik a már meglévő tematikus utakat, turisztikai attrakciókat. A térség fenntartható fejlesztése céljából tehát egy egységes, koherens határon átnyúló turisztikai térség jön létre, a meglévő épített kulturális és történelmi, illetve természeti örökségi értékek alapjain.

 

A felhívás központi indikátora az attrakciók látogatószáma, illetve az itt töltött vendégéjszakák száma. Olyan fejlesztéseket kell végrehajtani, amelyek úgy hasznosítják és őrzik meg a térség épített és természeti örökségét, hogy közben fenntartható turisztikai funkciót is adnak azoknak.

 

Tervezett beruházások, vonzerő-elemek:

  • Egyházi örökségi helyszínek (15 db – Ajak, Eperjeske, Fényeslitke, Gávavencsellő, Kisvárda [2 db], Kállósemjén, Mátészalka, Nagyar, Nagykálló, Nyírbogát, Nyíribrony, Nyírtass, Székely, Tarpa)
  • Kulturális örökségi helyszín (1 db – Nyírbátor)
  • Közgyűjteményi, interaktív kiállítási helyszínek (4 db – Szatmárnémeti, Nyíregyháza, Érpatak, Baktalórántháza)
  • Természeti örökségi vonzerő helyszín (1 db – Nagykálló)
  • Média- és marketing centrumok (3 db – Mátészalka, Kisvárda, Fehérgyarmat)

 

Partnerség összetétele:

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat (HU, Vezető Partner)
  • Kölcsey Televízió Műsorszolgáltató Nonprofit Kft. (HU)
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (HU)
  • Szatmár Megyei Tanács (RO)
  • Szatmár Megyei Múzeum (RO)

 

Költségvetés (EUR):

Projekt előkészítés céljára elnyert támogatás (Concept Note): 348 825,98

 

Nyíregyháza, 2019.09.30.

 


 

 

 

RUMOBIL projektzáró konferencia Varsóban

2019. április 11-én a lengyelországi Varsóban megrendezésre került a RUMOBIL CE55 (Térségi mobilitás a demográfiai változásnak kitett európai régiókban) közlekedésfejlesztési projekt záró konferenciája. A rendezvényen részt vettek a partner szervezetek képviselői, valamint a projektben résztvevő partnerországok közlekedéshez köthető, legfontosabb szereplői.

Az Interreg Central Europe Program keretében megvalósuló projektben tizenkét közép-európai partner vett részt, akiknek közös célja olyan innovatív közlekedési megoldások kidolgozása és tesztelése volt, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a tömegközlekedés térnyerésére a partner régiókban.

Az együttműködés során lehetőség nyílt a tapasztalatcserére, valamint a korszerű eszközök és megoldások kísérleti alkalmazására, annak érdekében, hogy a résztvevők megfelelő válaszokat találjanak a változó mobilitási igényekhez kapcsolódó kihívásokra.  

További információ a projektről az alábbi linken található:

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/rumobil.html

 

 

  

A RUMOBIL projekt keretein belül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat kollégái, valamint a projekt fontos érdekeltjei egy nem mindennapi tanulmányúton vettek rész májusban. Az olasz partnerek Modenában látták vendégül a résztvevőket, akik a régió közlekedése mellett tanulmányozhatták a projekt keretein belül létrehozott új szolgáltatást a „pronto bust”, amely az igény szerinti közlekedés elvén alapuló szolgáltatás, és azokat a vidéki lakosokat segíti közlekedésükben, akik egyébként nehezen tudnák elérni a városi régiókat. A szolgáltatást kiegészíti egy applikáció, amely mobiltelefonra letöltve biztosítja az egyes járatokra történő bejelentkezés lehetőségét.

Az újonnan szerzett tapasztalatokat a résztvevők átadják a helyi döntéshozóknak, hogy azok a jövőben részét képezzék a hazai fejlesztéseknek.

További információ a RUMOBIL a projektről a linken érhető el:

 https://www.interreg-central.eu/Content.Node/rumobil.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Az elkövetkezendő hetekben indul a RUMOBIL közlekedés fejlesztési programhoz kapcsolódó teszt a Nagykálló-Nyíregyháza közötti buszvonalon.

A tesztprojekt egyik eleme az utasok számának mérése és összetétel szerinti elemzése, annak érdekében, hogy a teszt befejeztével pontos képet kapjanak a projekt irányítói az elért eredményekről. A számlálás első fázisát a nyár közepén hajtották végre, a második fázist pedig szeptember 3. hetére tervezik, amikor már minden oktatási intézmény elindult. Az utasszámlálásban a Nyíregyházi Egyetem diákjai is részt vesznek. A tesz projekt célja, hogy növeljék a helyi lakosság körében a tömegközlekedési eszközök- ezen belül az autóbusz- használatának gyakoriságát, melyet a buszmegállók felújításával és a buszforgalomról adott pontos információk biztosításával érnek majd el. Ebben szerepe lesz a buszmegállókba telepített információs paneleknek, amelyek a buszok érkezési idejét jelzik majd, valamint a hozzá kapcsolódó forgalom figyelő rendszernek, melynek segítségével még pontosabb kiszámítható a buszok helyzete.

A tesztprojekttel egy időben elindul a népszerűsítési kampány, annak érdekében, hogy a teszt és a tömegközlekedés minél nagyobb figyelmet kapjon a régióban.

Az elért eredmények, összekapcsolva a RUMOBIL stratégiával, alkalmazhatóak lesznek más hasonló tömegközlekedési fejlesztéseknél a megye egész területére vonatkozólag.

Kövessen minket a https://www.facebook.com/Rumobil/?fref=ts facebook oldalon vagy a RUMOBIL projekt hivatalos weboldalán: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/rumobil.html

 

Teszt projekt helyszín

 

 

 

Várakozó utasok a nagykállói busz megállóban

 

 

 

 


 

 

 

A Szabolcs – Szatmár - Bereg Megyei Önkormányzat és Nagykálló Város Önkormányzata a RUMOBIL (Negatív Demográfiai Változással Érintett Európai Térségek Városon Kívüli Közlekedése) című projekt keretein belül rajzversenyt hirdetett általános iskolák számára a tömegközlekedés népszerűsítése, valamint a projekt céljainak lakossággal történő minél szélesebb körű megismertetésének céljából. A nyertes rajzok  online szavazóoldalon kerülnek kiválasztásra, amely az a következő linken érhető el:

https://www.survio.com/survey/d/P9P7N4S6T3O6D9V6W

 

 


 

 

Hamarosan RUMOBIL partnerek találkozója lesz

Ozalj-ban és Zagrábban (Horvátország)

 

Hamarosan RUMOBIL partnerek találkozója lesz Horvátországban. Az eseményre 2017. március 1-én Zágrábban és 2-án Ozalj-ban kerül sor. Ozalj turisztikai vonat végállomása lesz, mely egyik tevékenysége a RUMOBIL projektnek.

 

A találkozón bemutatásra kerül a projekt jelenlegi állapota, valamint az elkövetkezendő eseményeket is elmondják a projektben résztvevő partnerek.

A találkozó nyitva áll érdekeltek, politikusok, közlekedési szakemberek, akadémikusok, nem kormányzati szervek részére is.

 

 

Az első napra a szervezők vonatos utazást szerveznek, elhagyva Zágrábot. A fő állomásról lesz az indulás 8:12-kor, Karlovac-ban átszállással, majd 9:35-kor érkezés Ozalj-ba.

A találkozóra az Ozalj-i Városházán kerül sor (Kurilovac 1, Ozalj) 10 órától délután 17:45-ig. Este 18 órától a horvát partner, HŽ Putnički Prijevoz mutatja be a projektben tervezett tevékenységét, mely tartalmazza a turista vonatot is Zágráb, Karlovac és Ozalj között. Összesen 35 vonat fejlesztésére (szervezésére) kerül sor a következő 18 hónapban.

A találkozót követően busszal történik Zágrábba a visszautazás este 10 óra körül, a közös vacsorát követően.

 

A második nap a konferencia 9 órakkor kezdődik az Arcotel Allegra hotelben (Branimirova 29, Zagreb), mely 12:30-kor ér véget.

 

Aki részt kíván venni a találkozón, keresse a projekt vezető partnerét a Sachsen-Anhalti Regionális Fejlesztési és Közlekedési Minisztérium (Németország) kollégáját a Sophie.Golinski@mlv.sachsen-anhalt.de email címen vagy a horvát kommunikációs vezetőt az info@szz.hr email címen.  

 

Angol nyelvű meghívó elérhetősége a RUMOBIL projekt hivatalos és facebook oldalán is elérhető:

http://www.interreg-central.eu/Content.Node/rumobil.html

https://www.facebook.com/Rumobil/?ref=nf