Rajzpályázat KEHOP-5.4.1-16-2016-00104

Szemléletformálási programok az energiahatékonyság jegyében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

KEHOP-5.4.1-16-2016-00104

 

 

Kedvezményezett neve: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat

A szerződött támogatási összeg: 4.267.463 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. november 20.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat - mint konzorciumvezető - és Vásárosnamény Város Önkormányzatának közös együttműködésében konzorciumi formában kerül megvalósításra.  

A projekt megvalósítására rendelkezésre álló időtartam 12 hónap.

A projekt alapvető célja a lakosság szélesebb körében népszerűsíteni az energiatakarékossági, energiahatékonysági, megújuló és alternatív energiahasznosítási megoldásokat, lehetőségeket, illetve a lakosok ezekkel kapcsolatos fogyasztói és társadalmi berögződéseinek megváltoztatása és a jelenlegi fogyasztási szokások környezeti hatásainak megismertetése.

A projekt megvalósítása során megrendezésre kerülő tevékenységek: szemléletformáló konferencia, szakmai előadások, interaktív workshopok, rajzpályázat, rajzkiállítás, kitelepülő szemléletformáló stand, szórólapozás, kérdőívezés, médiakampány. 

A projekt különböző korosztályú célcsoportokat kíván elérni. A megvalósítás során bevonásra kerülnek a gyermekek óvodás kortól kezdődően, a fiatal felnőtt- valamint a felnőtt korosztály is.

A fentiekben említett tevékenységekkel a projekt hozzájárul a kompetens és felelős magatartás elterjedéséhez, az energiatudatos életmód értékeinek és eszközeinek széleskörű elterjesztéséhez.



 

SZAKMAI PROGRAMOK

  

Zoárd-napi Sokadalom – Vásárosnamény

Időpont: 2019. június 15-16.

Helyszín: 4800 Vásárosnamény, Kraszna-híd és környéke

Projekt azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00104

A projekt keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és Vásárosnamény Város Önkormányzata részt vett a Zoárd-napi Sokadalom elnevezésű rendezvényen Vásárosnaményban. A több ezer látogatót vonzó egész hétvégés rendezvényen az Önkormányzat energiatudatos standot állított fel a szemléletformálás jegyében, ahol egyéni és kiscsoportos foglalkozásokkal, ismeretterjesztéssel, beszélgetésekkel, kérdőívezéssel várták az érdeklődőket. Kiállításra kerültek a rajzversenyre beküldött díjazott munkák. A programhoz a Nyíregyházi Egyetem is csatlakozott, a standon a szélenergia és a napenergia működését mutatták be.

A Zoárd-napi Sokadalom során lehetőség nyílt az energiatudatos gondolkodás, viselkedésminták, szokások elterjesztésére a hatékony energiafelhasználás, megújuló energiaalkalmazás, energiatakarékosság területén a társadalom széles rétegeiben. A résztvevők szélesebb körben megismerhették az energiatakarékossági, energiahatékonysági, megújuló és alternatív energiahasznosítási megoldásokat, lehetőségeket.


Magyar Természet Napja workshop és rajzpályázat eredményhirdetése – Nyíregyháza

Időpont: 2019. május 28. 11:00

Helyszín: 4400 Nyíregyháza, Hősök tere 5. (Bessenyei Nagyterem)

Projekt azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00104

A Magyar Természet Napja alkalmából megrendezett workshop és rajzpályázat eredményhirdetésére Nyíregyházán került sor. A jelenlévők között a rajzpályázaton résztvevő gyermekek, szüleik, felkészítő tanáraik, pedagógusok és nevelők, oktatási intézmények vezetői képviseltették magukat.

A részvevőket Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke és Filep Sándor Vásárosnamény Város polgármestere köszöntötte.

A workshop kiemelt célközönsége az óvodás és általános iskolás korosztály volt, akik a legfogékonyabbak a szemléletformálásra. Elérni kívánt cél, hogy az energiahatékonyság a mindennapjaik részévé váljon már a gyermekkoruk folyamán. Szemléletformáló előadást tartott dr. Kiss Ferenc a Nyíregyházi Egyetem Környezettan Intézeti Tanszék vezetője, aki „Hogyan tehetjük élhetőbbé a Földet?” címmel tartott interaktív előadást a gyerekeknek.  Dr. Lenti István a Nyíregyházi Egyetem magántanára a zöld energiában rejlő lehetőségeket mutatta be a gyermekek számára is érthetően. Hüse Péter a Nyírségvíz Zrt. üzemvezetője, a víz fontosságára, helyes használatára, takarékosságra hívta fel a figyelmet.

Az előadásokat követően a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Önkormányzat által 2019. március 25-én meghirdetett „Mit jelent számodra az energiatakarékosság, hogyan tehetjük élhetőbbé a Földet? Rajzold le, fesd meg!” című rajzpályázati felhívás eredményhirdetésére került sor. A díjakat Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke és Filep Sándor Vásárosnamény Város polgármestere adta át.

A felhívásra a benyújtási határidőig 189 pályamű érkezett, melyeket a bírálóbizottság 3 korcsoportban és különdíj kategóriában értékelt, illetve díjazásra került a legtöbb pályaművet beküldő intézmény is.

 

Helyezettek:

Az óvoda kategóriában 28 db pályamű érkezett be.

1. helyezett:      Kurucz Christina Elizabeth  Gyermekek Háza Déli Óvoda (Nyíregyháza)

2. helyezett:      Tóth Bíborka  Gyermekek Háza Déli Óvoda(Nyíregyháza)

3. helyezett:      Kántor Anna Vivien  Arany Laci Művészeti Óvoda-Mini Bölcsőde (Kékcse)

 

Az általános iskola alsó tagozat kategóriában 89 db pályamű érkezett be.

1. helyezett:      Seri Ádám Hétvezér Baptista Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola (Tiszaszalka)

2. helyezett:      Meskó Amadea Vivien Képes Géza Általános Iskola (Mátészalka)

3. helyezett:      Szentpéteri Bianka  II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Buj)

 

Az általános iskola felső tagozat kategóriában 72 db pályamű érkezett be.

1. helyezett:      Gál Máté Rakovszky Sámuel Általános és Alapfokú Művészeti Iskola (Gávavencsellő)

2. helyezett:      Hajnal Csenge Gárdonyi Géza Általános Iskola (Gégény)

3. helyezett:      Varga Petra  Arany János Általános Iskola (Kékcse)

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat különdíjat adott át Bakos Emíliának, a Göllesz Viktor Speciális Szakiskola, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (Nyíregyháza) tanulójának.

A legtöbb pályaművet beküldő intézmény a Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézménye (Nyíregyháza) lett 31 pályamunka beküldésével.

Az eredményhirdetést követően különdíjak átadására került sor.

Különdíjat ajánlott fel Filep Sándor, Vásárosnamény Város polgármestere, a különdíjat kapta Siket Milán, a Vásárosnaményi Hétszínvirág Óvoda nagycsoportos óvodása és Magyari Virág, a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kölcsey Ferenc Tagintézmény 4. osztályos tanulója.

Különdíjat ajánlott fel Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. A különdíjat kapta Repka Zoé, a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola 2. osztályos tanulója.

Különdíjat ajánlott fel Szuhóczky Gábor, az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány alapítója, a különdíjat kapta Láposi Tímea, a Mátészalkai Képes Géza Általános Iskola 3. osztályos tanulója.


Nyitó konferencia az energiatakarékosság és energiahatékonyság jegyében – Nyíregyháza

Időpont: 2019. május 14. 14:00

Helyszín: 4400 Nyíregyháza, Hősök tere 5. (Bessenyei Nagyterem)

Projekt azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00104

Az energiatakarékosság és energiahatékonyság jegyében megszervezett nyitókonferencia megtartására Nyíregyházán került sor. A jelenlévők között civil szervezetek, települési önkormányzatok, oktatási-, és nevelési intézmények, valamint a közszolgáltató képviselői egyaránt képviseltették magukat.

A részvevőket Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke, dr. Polgári András a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Filep Sándor Vásárosnamény Város polgármestere köszöntötte. A konferencián előadást tartott dr. Kiss Ferenc a Nyíregyházi Egyetem Környezettan Intézeti Tanszék vezetője, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a problémák csak együttműködéssel oldhatók meg, melyhez elengedhetetlen a szemléletváltoztatás. Petró Árpád az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője a szemléletformálást a hulladékgazdálkodás szemszögéből közelítette meg, kiemelte, hogy a lakosságot meg kell tanítani a hulladékgyűjtés helyes gyakorlatára. Lakatos Dénes az Áramút-Bau 90 Kft. ügyvezetője a napelemes rendszerek telepítését és karbantartását mutatta be lakossági és közületi szinten. Rozinka Zsolt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály főosztályvezetője az az energiahatékonyságot és a klímavédelmet a környezetvédelmi hatósági eljárások szempontjából ismertette. Szuhóczky Gábor, az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány alapítója a résztevevőknek a megújuló- és alternatív energiahasznosítási lehetőségeket és megoldásokat mutatta be.

A szakmai megvalósításban résztvevő munkatársak a nyitó konferenciát követően 16 órától a projekt szempontjából releváns környezeti szempontú, ill. a klímaváltozással és kezelésével (mérséklés, alkalmazkodás) kapcsolatos szemléletformáló tréningen vettek részt. A tréning célja a szakmai megvalósításban résztvevők felkészítése, a projekt megvalósításának elősegítése.

 


 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat rajzpályázatot hirdet a KEHOP-5.4.1-16-2016-00104

azonosítószámú „Szemléletformálási programok az energiahatékonyság jegyében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című projekt keretében. Mit jelen számodra az energiatakarékosság, hogyan tehetjük élhetőbbé a Földet? Rajzold le, fesd meg! Pályázók köre: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nevelési és oktatási intézmények óvodás- és általános iskolás korú gyermekei. A pályázat érvényességének feltétele: szülő/gondviselő a rajz hátoldalán tüntesse fel a gyermek nevét, életkorát, elérhetőségét, illetve a pályázat mellé szükséges csatolni a Megyei Önkormányzat honlapjáról letölthető Adatvédelmi nyilatkozatot. A pályaműveket postai úton, vagy a Megyeházán személyesen átadva várjuk. (4400 Nyíregyháza, Hősök tere 5. 137-es iroda) Pályázat benyújtási határideje: 2019. május 10. 14 óra. Korcsoportonként az első három helyezett értékes nyereményben, a legtöbb pályázatot beküldő intézmény különdíjban részesül! Eredményhirdetés: A Magyar Természet Napja alkalmából rendezett workshop keretében. A beküldött rajzokat nem áll módunkban visszaküldeni, a legszebb rajzok rajzkiállítás keretében megtekinthetőek lesznek a Megyeházán, illetve más helyszíneken.


 

Szakmai programok

 

Szemléletformáló interaktív workshop – Nyíregyháza

 

Időpont: 2020. február 18. 10:00

Helyszín: Nyíregyházi Egyetem; 4400 Nyíregyháza, Sóstói u. 31/b. ’A’ épület 356. előadó

Projekt azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00104

A Kedvezményezett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat - a KEHOP-5.4.1-16-2016-00104 projekt keretében megvalósítandó - rendezvényeinek (workshop) egyik célcsoportja a fiatal korosztály. A Magyar Természet Napja alkalmából 2019. év májusában rendezett workshopon az óvodás és általános iskolás korosztály alkotta a célközönséget, hisz kiemelten fontos, hogy a szemléletformálással minél hamarabb találkozzanak a gyermekek.

A szemléletformáló interaktív workshop első helyszínének a Nyíregyházi Egyetem adott otthont, ahol a fiatal felnőtt korosztályt kívántuk elérni. A jelenlévők között az egyetemisták és oktatóik képviseltették magukat.

A részvevőket a Kedvezményezett képviselőjeként Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke és Kósáné dr. Bilanics Ágnes, a Nyíregyházi Egyetem Gazdálkodástudományi Intézet intézetigazgató asszonya köszöntötte.

A workshop célja a fiatal felnőtt korosztályban tudatosítani a fenntarthatóság értékrendjét, és megismertetni a jelenlegi fogyasztási szokások környezeti hatásait. 

Ennek szellemében dr. Magyar Zoltán Nyíregyházi Egyetem Gazdálkodástudományi Intézet, Alkalmazott Gazdaságtani Intézeti Tanszék vezetője tartott előadást Tudatos fogyasztói magatartás címmel. Előadásában hangsúlyozta, a vásárlás előtti tervezés fontosságát. Makszim Györgyné dr. Nagy Tímea Alkalmazott Gazdaságtani Intézeti Tanszék adjunktusa „Jogos - jogtalan? – avagy a fenntarthatóság jogi keretei” című előadásában ismertette a hallgatókkal a fenntarthatóság fogalmi, történeti és jogi hátterét. Kozmáné Petrilla Gréta az Alkalmazott Gazdaságtani Intézeti Tanszék mesteroktatója „A fenntarthatóság vállalati megnyilvánulásainak formái és lehetőségei” című előadásában érdekes példákat mutatott be a nagyobb vállalatok újrahasznosítási módszereiből. Kósáné dr. Bilanics Ágnes intézetigazgató asszony „A valóban felelős vállalati gondolkodás” című előadásában a jelenlevők szerepét hangsúlyozta, kiemelte, hogy ők az utolsó generáció, akik valóban tehetnek a Földért.

 


 

Szemléletformáló interaktív workshop – Vásárosnamény

 

Időpont: 2020. február 25. 10:30

Helyszín: Városháza – Ülésterem, 4800 Vásárosnamény, Tamási Áron u. 1.

Projekt azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00104

 

A Szemléletformáló interaktív workshopok második helyszínének a Városháza ülésterme adott otthont Vásárosnaményban, ahol a kedvezményezett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat a középiskolás korosztályt kívánta elérni. A jelenlévők között a középiskolások és tanáraik képviseltették magukat.

A részvevőket a Konzorciumi partner képviselőjeként Filep Sándor, Vásárosnamény Város polgármestere és a Kedvezményezett képviselőjeként Kerekes Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte.

A workshop célja a középiskolás korosztály szélesebb körben megismerhesse az energiatakarékossági, energiahatékonysági, megújuló és alternatív energiahasznosítási megoldásokat, lehetőségeket.

Szabó Sándor a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanára „Klímaváltozásról egyszerűen!” címmel tartott előadást, melyben beszélt az üvegházhatásról és bemutatta a klímaváltozás jeleit. Toldi Zoltán a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanára „Klímaszorongás vagy klímavédelem! – Energiatudatosság!” című előadásában hangsúlyozta, hogy minden egyes ember tehet a környezetért, cselekvésre ösztönözve a diákokat. Baráth Zsoltné II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanárnője diákkal megtartott előadása „Energiatudatosság! – Az elektronikai eszközök használatának problémái diákszemmel”. Az előadás bemutatta, hogy egy mobiltelefon előállításához milyen érceket, fémeket használnak fel és azoknak a kitermelése milyen hatással van a környezetre és az emberekre. Végül Szabó Zoltán a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára tartott előadást „Gondolkodj globálisan – cselekedj lokálisan!” .