Megyénk szempontjából bíztató a 2020 utáni kohéziós politika tervezete

Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke május 11-12-én részt vett az Európai Régiók Bizottsága soron következő ülésén, melyet megtisztelt jelenlétével Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke és Michael Schneider, Szász-Anhalt tartomány szövetségi ügyekért felelős államtitkára.

Beszámolt a kohéziós politika 2020 utáni lehetőségeiről. ugyanakkor elmondta, hogy a britek kilépése miatt 13 milliárd euróval (4000 milliárd forint) csökken az újabb pénzügyi ciklusban a fejlesztési források kerete, mindemellett a fokozódó migrációs válság legalább ekkora összeggel fogja terhelni a következő 7 éves költségvetést.

Baloldali, olasz szociáldemokrata képviselők módosító indítványt nyújtottak be, hogy a kohéziós alapokból legyen lehetőség finanszírozni a migránsválság okozta kiadásokat. Ezt a néppárti többség leszavazta.

A bizottsági ülés végén a testület elfogadta a néppárti frakció vezetője által jegyzett határozatot, amely támogatja a kohéziós politika folytatását 2020 után és szorgalmazza az előbb említett okok miatt keletkezett 26 milliárdos költségvetési hiány fedezetére irányuló további egyeztetéseket. Ez kifejezetten jó hír Szabolcs-Szatmár Bereg és a többi, hasonló helyzetben lévő megye és régió számára Európában!