Peer-to-Peer program

Mint a Régiók Bizottsága magyarországi delegációjának tagjaként a Megyei Önkormányzat igyekszik segíteni brüsszeli színtéren is Ukrajna európai integrációját. Egyedüli sikeres magyarországi pályázóként részt vesz a Peer-to-Peer megnevezésű kezdeményezésben. A program európai tapasztalatok átadását célozza meg, melyben az ukrajnai Khmelnistky megyét jelölték ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye partnereként. Mykhaylo Zagarodniy a Khmelnistky Regionális Tanács elnöke által vezetett delegáció 2018 május 28 - június 2 között megyei egyeztetéseken, tanulmányúton vett részt elsősorban turisztikai projektek, fejlesztések témájában.

Mykhaylo Zagarodniy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlést a 2018. május 29-i ülés megkezdése előtt köszöntötte, majd tanulmányúton tájékozódott a megye fejlesztéséről. Sóstón a turisztikai attrakciókat tekintették meg, Révészné Petró Zsuzsanna az Sóstó ZOO állatkert új fejlesztéseit, és a Jungle szállodát mutatta be. Dr. Podlovics Roland a Sóstó Spa RT igazgatója az Aquarius Wellness Centre és Spa gyógyfürdőbe, valamint a hamarosan átadásra kerülő négycsillagos rekreációs szállodába kalauzolta el a vendégeket és tartott tájékoztatást az igénybe vehető gyógykezelésekről. Másnap a vásárosnaményi programra Baracsi Endre alelnök kíséretében látogattak és tájékozódtak Filep Sándor polgármester vezetésével a fürdő fejlesztésről és a vásárosnaményi TDM marketing tevékenységéről, megtekintették a Hunor szálloda vadászkiállítását.

Május 31-én Kisvárdán Leleszi Tibor Kisvárda Város polgármestere, Szabóné Cap Andrea a Tisza Korlátolt Felelősségű Területi Társulás igazgatója és Dr. Mikó Adrienn osztályvezető fogadta a delegációt. A vendégek megtekintették a Munkácsy kiállítást, majd az önkormányzat dísztermében betekintést nyerhettek Kisvárda múltjába, jelenébe és jövőjébe a város polgármesterének színes előadásának köszönhetően, aki mint a Tisza Korlátolt Felelősségű Területi Társulás alapító tagja bemutatta a Társulást is. Megye turisztikai fejlesztéseiről Véghseő Sándor a Felső-Szabolcsi, Tokaji Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta a delegációt. A mándoki Forgách Kastélyszállóba is ellátogattak, ahol fogadta a küldöttséget Szabó István igazgató úr. Így lehetőséget kaptak a vendégek megismerni a kastély történetét és szépségeit. Ezt követően a Rétközi-tó természeti adottságait csodálhatták meg Dr. Nagy Péter Döge község polgármestere és Dr. Komorczki János jegyző úr kalauzolásában. Végezetül kulturális programmal zárult a Kisvárda térségébe szervezett látogatás, Ajak Város polgármestere Kerekes Miklós, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Nemzetközi Kapcsolatok és Határmenti Együttműködés Bizottságának elnöke, az ajaki kórus színvonalas előadását követően a település brand építéséről beszélt a vendégekkel. Ezt követően a Zsindelyes pálinkafőzdét Szabó István alelnök kíséretében tekintették meg.

       A program zárásaként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat feladatairól, nemzetközi projektekről (RUMOBIL, ECRR), különös tekintettel a turisztikai projektekre (Kis Európa, Középkori templomok útja, jelenleg futó turisztikai projektek) kaptak áttekintést. Majd ellátogattak a Nyíregyházi Egyetemre és a Jósa András Megyei Kórházba.

Jelenleg Ukrajnában számos reformfolyamat zajlik, mind a közigazgatás, mind az egészségügy területén, így a szakmai tapasztalatszerzés, a magyarországi struktúra megismerése, akár tanulva az általunk elkövetett hibákból is, a delegáció tagjai számos kérdésre választ kaptak. Egyidejűleg kifejezték igényüket különböző európai programokban való részvételre, partnerségre. A látogatás összegzéseként június 1-én a további együttműködési lehetőségeket, a következő lépéseket elnöki szinten, záró vacsora keretében vitatták meg.