Szülőföldünk értékei

Csutkai Csaba montázsait nézve nem pusztán műemlékfotókat látunk: az épületek funkcióin túl megjelennek hangulatok, történetek, inspirációk. A fotóművész, aki a montázsokat fiával, Marcival készítette, lapunknak azt mondta, akárhányszor is jár ezekben a templomokban, mindig meglát bennük korábban fel nem fedezett motívumokat, ami számára azt bizonyítja, hogy épített örökségünk a kincsek kimeríthetetlen tárháza.

 

A csengersimai református templom tablójának háttere az épület belső része, amivel harmóniában van a sötétben fotózott templomkülső: a montázs hangulata méltóságteljes, s nagyon modern. A tákosi képen a világhírű kazettás mennyezet fotójára került a külső felvétel, de van, ahol a torony kapott nagyobb teret, máshol az orgona vagy egy gerenda a fő motívum. Látunk harangokat alulnézetből fényképezve, de a fény és árnyék játéka is sosem látott képeket varázsolt a tablókra. A kiállítás egy agrárminisztériumi pályázatra készült, a templomok mellett megyénk kastélyai, kúriái, illetve a természeti értékei is láthatók a felvételeken.
Az ünnepélyes megnyitón, amin műsort adtak a Nyírség Néptáncegyüttes fiatal tehetségei, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, a képek, amelyek újszerű látásmóddal, a mai kornak megfelelően készültek el, tökéletesen tükrözik megyénk gazdagságát. 

– A fotókon is látszik, mennyi csodánk van, s bízom benne, hogy a kiállítás nagyon sok helyre eljut majd – mondta az elnök és hozzátette, a projekt részeként a megyeháza folyosóin lévő képek is megújultak.

– Ez az épület a megye egyik szimbolikus helye, szűk környezetében számos szobor és emlékmű tiszteleg őseink előtt – ebben a közegben tökéletes helyen vannak ezek a tablók – így fogalmazott Román István megyei kormánymegbízott. Azt mondta, nagyon fontos az a munka, amit az értéktár bizottság végez, különösen most, amikor a hagyományos értékeket háttérbe akarják szorítani. Úgy fogalmazott: ennél nehezebb korszakokban is megvédtük már a hagyományainkat, és ezt tesszük az elkövetkező időkben is.

– Méltán lehetünk büszkék az épített és természeti értékeinkre, amelyeket Csutkai Csaba mindig képes más nézőpontból megmutatni – ezt mondta Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktár bizottság elnöke, aki megköszönte a tablók szövegeit író Bene János és az adminisztrációban sokat segítő Csordásné Szikora Erzsébet munkáját, s hozzátette: a most elkészült képek újszerűek, modernek, s néha meghökkentőek is, de biztosan nyomot hagynak azokban, akik ezeket megnézik.