A MOL veszi át vármegyénkben is a hulladékgazdálkodást

A huszonöt tagból huszonketten jelentek meg, így határozatképesek vagyunk – nyitotta meg a csütörtöki vármegyei közgyűlést Seszták Oszkár elnök, majd megköszönte azoknak a munkáját, akik közreműködtek a szatmárcsekei kultúra napi ünnepség megszervezésében.

Lipők Sándor képviselő beszámolója szerint minden közgyűlési tag január 31-i határidővel eleget tett vagyonnyilatkozati kötelezettségtételének, így mindannyian jogszerűen folytathatják munkájukat.
A vármegyei közgyűlés második napirendi pontja a hulladékgazdálkodással kapcsolatos változásokat tárgyalta.

A közgyűlés tagjait Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatta a részletekről. Emlékeztetett: a MOL elnyerte a 35 évre szóló, évi 4-5 millió tonna hulladék kezelésére vonatkozó magyarországi hulladékkoncessziót. Az év elején a cégcsoport bejelentette, hogy a hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős cégének a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. lesz a neve. A MOL többek között azt vállalta, hogy következő 10 évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente minimum 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt.

– A hulladékgazdálkodással kapcsolatos finanszírozást a MOL intézi, közvetlen állami forrás bevonása nélkül. Azon vagyunk, hogy a lakosság ne vegye észre ezt a fajta változást, a szolgáltatás színvonala ne változzon – fogalmazott az igazgató. Hozzátette, 2024 januárjától bevezetik majd a palackvisszaváltási rendszert, illetve előtérbe kerül a gyártói felelősség.

Dr. Veress János ezzel kapcsolatban megkérdezte, hogyan alakul majd a társaság tulajdonában lévő eszközök, gépek sorsa, amiket korábban különböző pályázati pénzekből beszereztek. Szerinte a már több mint tíz éve működő mostani rendszer működőképesnek bizonyult, nem igazán érti, miért kell most ezen változtatni.

Éberhardt Gábor válaszában elmondta, a tulajdonjog marad a jelenlegi tulajdonosnál, a MOL egy alvállalkozói struktúra kialakításán dolgozik. Hozzátette, a vármegyei szilárdhulladék-gazdálkodási társulás létrehozhat új beruházásokat. Egyelőre úgy látszik, külön állami forrásokat nem lehet majd bevonni a rendszerbe, a MOL azért kapta meg a koncessziót, hogy megoldja a finanszírozást.

Sztolyka Zoltán vármegyei képviselő, Rozsály polgármestere ezzel kapcsolatban arra kérte a közgyűlést, hogy lobbizzanak majd azokért a kistelepülésekért, amelyek kimaradtak a rekultivációból.

Seszták Oszkár a változásról azt mondta, abban látja az előrelépést, hogy ezután nem állami költségvetésből, hanem a MOL profitjából fogják majd megoldani a hulladékkezelést.

A csütörtöki közgyűlés további részében a képviselők elfogadták a vármegyei önkormányzat 2023-as évi költségvetésének és annak végrehajtásának szabályairól szóló önkormányzati rendeletet, illetve a „vármegye” elnevezés bevezetése miatt indokolt hatályos önkormányzati rendeletek módosításait is. 

 

Forrás: szon.hu