Beregszászon szakmai találkozó keretében egyeztettek az első kárpátaljai hulladékgazdálkodási társulás létrehozásáról

2023. szeptember 20-án szakmai egyeztetésre került sor Beregszászon, ahol a 10 Bereg-vidéki kistérség, a Beregszászi Járási Tanács és a Beregszászi Járási Katonai Adminisztráció vezetői egyeztettek a főpartner Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás vezetőivel. A Tisza ETT képviseletében Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke, a Tisza ETT elnöke, Volodymyr Csubirko a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, a Tisza ETT társelnöke, valamint Szabóné Cap Andrea, a Tisza ETT igazgatója vettek részt.

 

A Theory for Everybody, Practice for Everyone in the Cross-Border Region/Zero Waste HUSKROUA/1701/LIP/006 projekt keretében épülő Jánosi hulladéklerakó jövőbeni működtetéséhez szükség van egy olyan hatékony hulladékgazdálkodási társulás létrehozására, mely operatív módon tudja majd szervezni a térség hulladékgazdálkodását.

 

Seszták Oszkár elnök úr ismertette, hogy Magyarországon hogyan működik az a hulladékgazdálkodási társulás. melynek ő immár 15 éve az elnöke.  Nyilvánvalóan Ukrajnában más jogi normák szabályozzák a működés elvét, azonban meg kell találni azt az optimális módot, mellyel a Jánosi hulladékudvar hatékonyan működni tud majd a jövőben.

 

Volodymyr Csubirko elnök úr beszámolt személyes tapasztalatairól, melyeket hasonló, Európában sikeresen működő hulladéklerakók látogatása során szerzett.  Véleménye szerint a hulladékgazdálkodási társulást az egyenlőség és a partnerség elve alapján kell létrehozni, alapszabályának pedig biztosítania kell az egyes résztvevők arányos részvételét.  Mivel a projekt jelenleg nem fedezi berendezések és gépek megvásárlását, ezért az operatív működtetést számos megoldandó akadály nehezíti, amire mielőbb közös megoldást kell találni a kistérségek vezetőinek.

 

A résztvevők abban állapodtak meg, hogy október első napjaiban újra találkoznak hasonló keretek között, amikor már konkrét kérdéseket és válaszokat fogalmaznak meg a ma elhangzottak alapján.