A klímaváltozást egyre nehezebb lesz megállítani

Nyíregyháza – Egy végzetes és öngerjesztő folyamat áldozatai lehetünk, ha nem kapunk észbe.

Megdöbbentő adat, hogy ma 100 almát is meg kellene ennünk ahhoz, hogy annyi C-vitaminhoz jussunk, amennyi egyetlen almában benne volt 1950-ben. Ha pedig egyáltalán nem lenne jég a Földgolyón, a tengerek és óceános vízszintje 70 méterrel magasabban állna. S hogy mi kapcsolja össze ezt a két elképesztő tényt? Egyetlen szó: klímaváltozás. Ennek a veszélyeiről, és a lehetséges megoldásokról esett szó azon a konferencián szerdán, amelyet a megyei önkormányzat és az Integráció a Minőségi Fejlesztésért (IMF) Alapítvány szervezett elsősorban általános és középiskolás diákok számára.

Egyre több a rémisztő jel

A megyei klímastratégia kidolgozásában is együtt munkálkodó partnerek két évvel ezelőtt nyertek pályázati összeget ahhoz, hogy megoldásokat dolgozzanak ki a megyében a klímaváltozás negatív hatásainak a kivédésére és a fiatalok tájékoztatására. Az előbbi kapcsán az alapítvány alapítója, Szuhóczky Gábor tartott rövid tájékoztatót, a megjelent diákokat pedig dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem tanszékvezetője, illetve Tamás Éva üzletágvezető, Szuhóczky Gábor munkatársa bombázta hol meghökkentő tényekkel, hol praktikus tudnivalókkal.

 

Ami a praktikumot illeti, Tamás Éva az ökológiai gazdálkodást ismertette meg a gyerekekkel, ahol nincsenek mesterséges vegyszerek, csak biológiai növényvédelem, gondosan megtervezett vetési naptár, ahol természetes biológiai ciklusokban gondolkodnak, növénytársulásokat és vetésforgót használnak, szemben a most szokásban lévő monokulturális, konvencionális gazdálkodással.

A gyermekeink jövője a tét

Az egyetem Környezetgazdálkodási Intézetének a vezetője pedig olyan tényekkel sokkolt, mint a Hawaii-on egy hete hullott 20 centiméteres hó, az USA két évvel ezelőtti csaknem teljes lefagyása, vagy hogy az elmúlt 22 év mérése alapján 20 rekordmeleg év volt. Sajnos, a legutóbbi klímacsúcs is eredménytelenül zárult, pedig egy 15 éves kislány is felszólalt, arra kérve a világ vezetőit, hogy ne vegyék el a gyerekek jövőjét.

– A klímaváltozás mostanra exponenciális fázisba került – figyelmeztetett dr. Kiss Ferenc –, nincsenek irigylésre méltó helyzetben a jövő generációi, akikre a megállítása vár.

Forrás: szon.hu