Megújul a Halom-gödör és környezete

A határon átnyúló projekt keretében születik újjá a Halom-gödör elnevezésű tó és annak környezete. Ennek apropóján rendeztek környezet- és természetvédelmi fórumot a csengeri polgármesteri hivatal házasságkötő termében. Forján Zsolt polgármester ismertette a beruházás Csengerre vonatkozó részleteit.

Távcső a magaslesen

– A megújuló tónak köszönhetően nagyszerű lehetőség nyílik majd az iskolás gyermekeknek arra, hogy a Szamos élővilága mellett immár a városon belül, testközelből találkozhassanak egy tó élővilágával is, megismerhessék annak működését, és ez nagy szerepet játszhat abban, hogy környezettudatos, természetet kedvelő és óvó felnőtté váljanak – mondta Forján Zsolt, és megerősítette, hogy a projekt még az idén elkészül.

Megújul a meder és többek között a betelepítéseknek köszönhetően újjá­éledhet a tó élővilága is. A tó környezetét is teljes egészében újjávarázsolják, ami pihenő- és oktatóparkként, minitanösvényként funkcionál majd.

 

A partról hídon megközelíthető szigetet hoznak létre a tó közepén, ahol a tó élővilágáról szóló információs táblákat helyeznek el. Ez fontos minden érdeklődőnek, különösen az iskolás csoportoknak. A távcsővel felszerelt magasles is csábító lehet. Onnan közelebbről is szemügyre vehetik a látogatók a tó élővilágát, amit a parton elhelyezett térfigyelő kamerák is figyelnek. Az üzemeltetéshez szükséges vizet napelemes fúrt kútból biztosítják.

Forrás: Szon.hu

Fotó: Kákos Dávid