Nagyot fejlődött az ipari park Nyírbátorban

A térség egyik legnagyobb és legfontosabb, a helyi ipari parkot érintő fejlesztése zárult le nemrég Nyírbátorban, a beruházás pedig nem csak a helyben és a környéken élők munkaerőpiaci helyzetén javít sokat, de a város bevételeit is növeli, s ezzel javítja a versenyképességét. 

Az államtól 1,03 milliárd forintot kaptak a projektre, de az önkormányzat és a villamosipari szolgáltató is jelentős összeget tett a központi forrás mellé, amely így összegszerűségében a 2,2 milliárd forintot is meghaladta. A pénzből feltáró út épült, központi buszmegálló jött létre, és ahogy már utaltunk rá, az áramhálózat fejlesztése is megvalósult. Nyírbátor fáradozásait konzorciumi partner, nevezetesen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkormányzat segítette.

Az ünnepélyes projektzáró eseményre ellátogatott dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, de rajta kívül a minisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Nagy Balázs is részt vett az eseményen.

Elsőként a térség országgyűlési képviselője, dr. Simon Miklós emelkedett szólásra, aki nem mulasztotta el elmondani, hogy csak a lezáruló uniós ciklusban 48 programban 35 milliárd forint értékű fejlesztés érkezett a térségbe, amiben természetesen kormánydöntések is vannak.Nyírbátor önmagában 31 TOP-os pályázatot jegyez, ezek közül a legnagyobbi az ipari park fejlesztése, amely nagyban hozzájárul az itt dolgozó közel ötezer munkavállaló közlekedési- és munkakörülményeinek javulásához

– fogalmazott a képviselő.

Zárásképpen arra kérte a minisztert, hogy járjon közben a park érdekében, ugyanis szeretnék ún. science, vagyis tudományos-technológiai parkká átminősíteni. Ez azért sem elképzelhetetlen, mert komoly cégek telepedtek meg itt, és a városnak felsőoktatási központja van. Mindezeket elmondva gratulált a projekthez, és azt sem hallgathatta el, hogy a város újabb 460 milliót nyertek az inkubátorház fejlesztésére, amiről a napokban döntöttek.

Dr. Palkovics László az ünnepi beszédét a jó gazdasági hírek csokorba gyűjtésével kezdte. Mint elmondta, a magyar gazdaság az unióban az első között van, már csak azért is, mert a pandémia utáni gazdaságvédelmi intézkedések működtek.Úgy látjuk, hogy 7 százalékpontos gazdasági növekedés mindenképpen megvalósul, csak ne legyen energia és anyaghiány. Ugyanakkor nemcsak a gazdasági mutatóink álltak helyre, a munkaerőpiaci mutatónkat látva is ugyanez a helyzet. Egymillió munkahely jött létre, amelyeket sikerült megőriznünk

– sorolta.

Mint hozzátette olyan strukturális változások is bekövetkeztek a gazdaságban, amelyek egyre bizonyosabbá teszik, hogy a high-tech területeken is jelentős eredményeket tud az ország elérni.

– Minden feltétel adott ahhoz, hogy az itt működő kis- és közepes vállalatokat abba a helyzetbe tudjuk hozni, mint a nagyobbakat, így nem csak az egyszerűbb termékek területén, de a tudástermékek tekintetében is versenyképessé tudnak válni. Kell hozzá szándék, szükség van nagy high-tech cégekre, és pénzre. A kormánynak az a dolga, hogy ezeket a parkokat fejlessze, és a jövőben 300 milliárd forintot fordít technológiai parkok fejlesztésére – adott választ dr. Simon Miklós felvetésére is. Vagyis a pénzen és a kormányon az átminősítés nem fog múlni.

 

Forrás: szon.hu

Fotó: Csutkai Csaba