Vissza lehet vinni a gyógyszereket

Már vissza lehet vinni a patikákba a minőségi hibás, rákkeltő, valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket – közölte az OGYÉI. 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatása szerint az érintettek augusztus 31-ig bármelyik patikában leadhatják a gyógyszert, ehhez nem kell felmutatniuk a vásárlásnál kapott blokkot sem. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a gyógyszertárak maximum két doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítményt vehetnek vissza betegenként.

Korábban az Európai Gyógyszerügynökség jelezte, hogy rákkeltő anyagot talált egy kínai gyógyszeripari vállalat által gyártott valsartan hatóanyagban. Az Európai Gyógyszerügynökség ugyanakkor jelezte azt is, hogy nincs közvetlen veszély, a betegeknek nem kell felfüggeszteniük a valsartan hatóanyagú gyógyszerek szedését, hacsak orvosuk nem utasít erre. A gyártó nem sokkal később visszahívta a hibás hatóanyagot. Ezt a fajta magasvérnyomás elleni gyógyszert mintegy 200 ezer ember szedheti idehaza.

Forrás: Kölcsey TV