Beregszász felszabadítóira emlékeztek

„Az 1938. november 9-én Magyarországhoz visszatért Beregszászba a Magyar Királyi VI. Hadtest kötelékében bevonuló Nyíregyházi II. Rákóczi Ferenc 12. Honvéd Gyalogezred emlékére.” Ez a felirat áll a vármegyeháza falának hétfőn leleplezett emléktábláján, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat, a Beregszászért Alapítvány és a Rákóczi Szövetség Nyíregyházi Szervezete állított.

Az ünnepséget a Beregszászért Alapítvány szervezte. Versekkel, prózákkal felidézték a magyar történelemnek azt az időszakát, amikor az I. világháborús vereség után aláírt trianoni béke a szomszédos államoknak juttatta Magyarország területének kétharmadát és a magyar népesség egyharmadát. Trianont minden magyar igazságtalannak tartotta határokon innen és túl, s bíztak a revízióban a két világháború között. 1938. november 2-án hozták meg az első bécsi döntést, amely visszajuttatta Magyarországnak a Felvidék Trianonban elcsatolt magyarlakta területeit és Kárpátalja egy részét – beszélt a történelmi korszakról Bene János történész.

– Ez az emléktábla a Nyíregyházi II. Rákóczi Ferenc 12. Honvéd Gyalogezredre emlékeztet, ami 1938. november 9-én, az első bécsi döntés alapján az anyaországhoz visszatért Beregszászba vonult be felszabadítóként. Ez a város utolsó örömünnepe volt, hiszen ma már el sem tudjuk képzelni az ott élő emberek érzéseit, azt a felszabadultságot, amit 20 év cseh megszállás után újra érezhetett az akkor még színmagyar lakosság. Tudjuk, sajnos nem tartott sokáig, mert jött a második világháború, majd azt követően az orosz megszállás, a lakosságot a szovjet haláltáborokba hurcolták.

 

A konszolidációs időszakban is kisebbségben, háttérben maradtak a magyarok, s ma is háború dúl a határokon túl – emlékezett Dalmay Árpád, a Beregszászért Alapítvány elnöke, aki szerint fontos, hogy ismerjük és tiszteljük a múltunkat, mert aki nem becsüli a múltját, annak nincs jövője. – Fontos, hogy emlékezzünk minden olyan eseményre, ami összeköt minket, magyarokat, az elszakított magyar területeket, ezért állít emléktáblákat a Beregszászért Alapítvány Kárpátalján és az anyaországban is. Ez a negyedik emléktábla, amit mi kezdeményeztünk – fejtette ki lapunknak.

A vármegyei kormányhivatal nevében dr. Polgári András főigazgató és a vármegyei közgyűlés alelnöke, Baracsi Endre emelte le a leplet az emléktábláról.

Baracsi Endre megköszönte Dalmay Árpádnak és a Rákóczi Szövetség tagjainak, hogy a jelen generációit emlékeztetik a múltra, a hősökre. Hiszen „..a jövőhöz a hallgató köveken érünk…”, „adjuk meg őseinknek a dicsőséget” – mondta a vármegyei közgyűlés alelnöke.